Ascultă Radio România Cluj Live

Nucul şi beneficiile sale

Toate părțile nucului conțin o mulțime de substanțe biologic active.

Nucul şi beneficiile sale

Articol editat de Andrei Cretoiu, 6 mai 2015, 11:44

Nucile ajută la scăderea colesterolului din sânge, efectele fiind mai mari în cazul bărbaților. Acum câțiva ani, în America a fost efectuat un experiment pe un grup de voluntari: 20% dintre caloriile zilnice din dieta lor au fost raportate la consumul de nuci.
S-a constatat că în cazul lor, colesterolul a scăzut în medie cu 12%, în timp ce așa-numitul colesterol „rău” s-a redus și mai mult. Nucile mature sunt un aliment de bază și un remediu extrem de activ. Conținutul caloric este de două ori mai mare decât în cazul pâinii albe. Nucile sunt recomandate pentru prevenirea și tratamentul aterosclerozei, dar şi în caz de deficiență de vitamine, săruri de cobalt și fier în organism.

Nucile sunt bogate în fibre și uleiuri care pot îmbunătăți activitatea intestinului. Ele sunt utile pentru persoanele în vârstă predispuse la constipație. Un decoct de frunze are un efect benefic asupra vindecării rănilor și rahitismului la copii. Preparatele din nuci au proprietăți bactericide, tonice, antisclerotice, astringente, antidiareice, laxative (coaja de rădăcini), moderat hipoglicemiante, hemostatice, antihelmintice şi ajută la vindecarea rănilor.
Infuzia de frunze este utilizată pentru clătirea gurii și gâtului în diverse boli inflamatorii și în sângerarea gingiilor. Uleiul de nucă este un produs foarte hrănitor și gustos, fiind folosit frecvent în perioada de recuperare după afecțiuni și operații. Componența uleiului de nuci: ​​acizi grași nesaturați (linoleic, vitamina P), vitaminele A, E, carotenoizi, vitamina C, macro-și microelemente (zinc, cupru, iod, calciu, magneziu, fier, fosfor, cobalt), substanțe biologic active. În uleiul de nucă se găseşte o cantitate mare de vitamina E, care este necesară persoanelor în vârstă, în special celor cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, boala coronariană, diabet.

Uleiul a fost utilizat cu succes la hepatită cronică, hipertiroidism (gușă) şi ca remediu antihelmintic. El protejează organismul de efectele cancerigene, mărește rezistența organismului la radiații şi are un efect antitumoral. Din cele mai vechi timpuri, uleiul de nuci este utilizat în tratamentul tuberculozei. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, a fost folosit cu succes în tratamentul bolilor pielii și mucoaselor. Este eficient în tratamentul psoriazisului, eczemei şi furuncului. De asemenea, este recomandat pentru femeile gravide și mamele care alăptează. Uleiul de nucă mărește circulația sângelui în zona genitală și stimulează spermatogeneza. Conține cantități mari de potasiu, calciu, magneziu, cupru şi mangan. Nucile sunt contraindicate persoanelor cu intoleranță individuală sau alergii. Nu sunt recomandate persoanelor cu boli ale intestinului sau pancreasului.

Medicii recomandă întrebuințarea de până la 100 de grame de nuci pe zi, deoarece supraalimentarea poate provoca inflamarea amigdalelor și dureri de cap severe din cauza vasospasmului cerebral.

 

RADOR

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate