Primii căpşuni, în pieţele sătmărene
Dulci, aromaţi şi parfumaţi, primii căpşuni autohtoni din acest an au apărut deja în pieţele sătmărene. Sunt căpşuni de solar, dar ce mai contează atâta vreme cât delicioasele fructe sunt aşteptate cu nerăbdare, iar în judeţul Satu Mare cultura căpșunilor este una dintre cele mai profitabile din agricultura locală. Din cauza preţului foarte mare – 20 de lei kilogramul – s-ar putea spune că primii doi producători de căpşuni care şi-au expus marfa în piaţă, au cam riscat. Dar oamenii spun că munca este foarte grea, iar producerea căpşunilor este costisitoare:
Articol editat de , 6 mai 2015, 15:53
„Kilogramul costă 20 de lei, iar lumea nu prea cumpără deocamdată. E multă muncă, lucrăm zilnic şi câte 15 ore.” (Szilagyi Bela, producător Satu Mare).
„E foarte multă muncă pentru o recoltă de căpşuni, de la plantat, săpat, plivit, până la recoltat. Dar merită osteneala, pentru că orice ban în plus este binevenit. De la 20 de lei kilogramul, preţul de acum, va scădea cu siguranţă până la 4-5 lei.” (Florica Hotca, producător Drăguşeni).
Destul de rezervaţi şi cumpătaţi. cei mai mulţi dintre sătmăreni se rezumă la a privi cu poftă căpşunii. Ei aşteaptă să scadă preţul, ceea ce s-ar putea întâmpla cam într-o săptămână, când pe piaţă vor apărea primii căpşuni culeşi de pe câmp.
„Nu am cumpărat deocamdată, sunt prea scumpi. Voi cumpăra când kilogramul va costa 5 lei (cumpărător).
Aş cumpăra, dar nu la preţul ăsta. Aştept să coste mai puţin.” (cumpărătoare).
Judeţul Satu Mare este recunoscut în ţară pentru cultura căpşunilor, aproximativ 80 la sută din producția românească anuală provenind de pe cele 800 de hectare din zona Halmeu.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI