Ascultă Radio România Cluj Live

Reciclarea deşeurilor

Procentul de reciclare a deşeurilor în România a ajuns la 17%, în creştere faţă de anii anteriori, a spus Mihaela Frăsineanu, Direcţia Generală Deşeuri din ministerul mediului.
La nivel european se pune un accent foarte mare pe reciclarea şi reutilizarea produselor, pentru că resursele naturale sunt din ce în ce mai puţine. Reutilizarea tuturor produselor este foarte importantă. Este absolut necesar să le putem repara, să le putem refolosi, să le separăm, să le colectăm selectiv şi să le reintroducem în economie, ca materii prime pentru alte produse a subliniat Mihaela Frasineanu.
La nivel mondial, Japonia este una dintre țările în care reciclarea este reglementată prin lege și general acceptată de către locuitori, mai mult decât în celelalte țări. În Statele Unite ale Americii, o treime din totalul deșeurilor este reciclat.
Despre reciclarea deşeurilor vorbim astăzi la subiectul zilei.

Articol editat de , 6 mai 2015, 07:10 / actualizat: 6 mai 2015, 16:29

 

Redacţia

……………………………

Considerate deşeuri în procesul de prelucrarea lemnului, scoarţa copacilor şi rumeguşul şi-au găsit o utilizare perfectă la fabrica de cherestea de la Lunca Ilvei a firmei Silvania Internaţional.

Aceasta produce energie termică ce este folosită atât în procesul de producţie, cât şi pentru încălzirea a două blocuri de locuinţe şi a unor unităţi ale administraţiei locale din centrul comunei.

Centrala pe biomasă din Lunca Ilvei face parte dintr-un proiect finanţat de către Uniunea Europeana si are avantajul că nu poluează şi utilizeaza atât resturile de lemn rămase din procesul tehnologic de prelucrare, cât şi arborii căzuţi din pădurile şi văile din zonă.

Managerul firmei, Emil Iugan spune că investiţia a generat trei tipuri de beneficii.
Pentru fabrică îmi produc energie termică ieftină cu care-mi încălzesc fabrica şi usuc cheresteaua, pentru mediu utilizez biomasa care nu are altă utilizare, provenită din cojirea lemnului şi curăţiri de văi, păduri şi drumuri forestiere, de unde adunăm lemnul căzut, iar comuna are energie termică gratis pentru încălzirea a două blocuri ANL, creşa, grădiniţa, dispensarul şi sala de sport (Emil Iugan, manager SC Silvania Internaţional).

Dacă obiectivele din comună menţionate nu ar primi căldura de la centrala pe biomasă a fabricii de cherestea, alternativa ar fi încălzirea cu lemne, dat fiind specificul montan al zonei, ceea ce ar însemna zeci de metri cub de lemn doborât în fiecare lună din pădurile riverane comunei.

O altă centrală pe biomasă aparţinand aceleiaşi firme, dar de mai mică capacitate a fost instalată şi în localitatea Ilva Mică, iar în perioada următoare va fi instalată o alta şi în localitatea Şanţ.

 

Florin Săsărman

…………………………….

Anul trecut, în întreaga lume au fost aruncate la gunoi 41,8 milioane tone de produse electronice şi electrocasnice, în special aparate de bucătărie, maşini de spălat rufe şi instalaţii pentru baie, a anunţat directorul executiv al Programului ONU Pentru Mediu, brazilianul Achim Steiner.

Cantitatea echivalează cu încărcătura a 1,15 milioane de camioane cu 18 roţi, sau 7 kg de deşeuri pe cap de locuitor al planetei. Doar în Europa, această risipă atinge 12 milioane de tone pe an, în timp ce rata de reciclare nu depăşeşte o treime din totalul materialelor care ar putea fi recuperate.

Deşeurile de aparate electronice şi electrocasnice se transformă într-un veritabil „tsunami mondial”, cu efecte grave asupra sănătăţii oamenilor şi a naturii.

Ridicol este că ne aflăm şi în faţa unei mari stupizenii economice, pentru că aruncăm la gunoi mari cantităţi de materii prime care s-ar putea reutiliza, a mai declarat directorul executiv al Programului ONU Pentru Mediu.

 

Dan Horea

……………..

Prima linie de prelucrat ambalaje metalice de băuturi alcoolice și non alcoolice a fost dată în folosință în municipiul Zalău, printr-o investiție de 100.000 de euro.

Linia preia și prelucrează, la temperaturi înalte, ambalaje din aluminiu și diferite aliaje. Materia primă rezultată este utilizată la construcția panourilor solare.

Unitatea are o capacitate de prelucrare de peste 5 tone pe zi, procedeul utilizând tehnologie de ultima generație pentru preluarea și transformarea materiei prime în produsul finit.

Oficialii unității au anunțat că singura problema cu care se confrunta este identificarea și preluarea materiei prime, mare parte din ambalaje ajungând pe malul apelor sau la marginea pădurii, în special în apropierea drumurilor intens circulate, cel mai bun exemplu fiind drumul național Zalău-Cluj Napoca sau Zalău-Ileanda-limita cu județele Maramureș și Cluj.

Dacă în privința ambalajelor metalice există probleme, în ceea ce privește PET -urile, cele mai multe sunt preluate de trei procesatori locali care le reciclează, materialul rezultat prin tocare fiind utilizat ca materie prima pentru confecționarea jucăriilor și altor produse ușoare.

 

Adrian Lungu

…………………………

SIBIU

Reciclarea este un proces cu tot mai mult succes în Judeţul Sibiu.

Un proces care poate pare dificil, dar este de fapt extrem de simplu şi benefic pentru mediul înconjurător, reciclatul este un obicei frecvent în Judeţul Sibiu. Primul pas spre reciclarea aparatelor electrice din casele oamenilor este o oprire la Centrul de Colectare. Cetăţenii au posibilitatea de a cere ajutorul angajaţilor în cazul produselor dificil de transportat, sunând la numărul gratuit 0 800 444 800. Maria Gancea, reprezentant local al Centrului de Colectare sibian, ne oferă mai multe detalii despre acest proces.

Noi primim toate produsele electrice şi electrocasnice, de la frigidere, maşini de spălat, televizoare, monitoare. Un cetăţean va primi pentru un frigider adus întreg şi complet, 40 de lei sub formă de tichete valorice, iar pentru o maşină de spălat va primi 20 de lei, tot sub formă de tichet. Pot fi folosite la benzinărie, la librărie, farmacie, peste tot. Noi aici doar colectăm deşeurile după care pleacă la reciclatorii din toată ţara. Pot veni şi persoanele juridice care vor primi un proces verbal de casare. Pentru asta ne pot apela la numărul de telefon 0756 039 628. Le recomandăm cetăţenilor să nu mai arunce deşeurile pe câmp sau la gunoi, ci să vină cu ele la centrul de colectare de pe Henri Coandă. (Maria Gancea, reprezentant local al Centrului de Colectare)

Centrul de colectare din Sibiu a înregistrat 200 de tone de material reciclabil în anul 2014.

 

Cristian Florea

Trei tineri luați de ape în Italia!
Stirea zilei sâmbătă, 1 iunie 2024, 13:24

Trei tineri luați de ape în Italia!

Trei tineri au fost luați de ape în Italia!   Reprezentanții oficiului consular au luat legătura cu autorităţile italiene după...

Trei tineri luați de ape în Italia!
Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Stirea zilei miercuri, 15 mai 2024, 10:40

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor se declară solidară cu revendicările sindicatelor din cultură și cu decizia acestora de a nu...

Noaptea Muzeelor, sub semnul întrebării
Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Stirea zilei luni, 13 mai 2024, 10:27

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!

Traficul rutier va fi oprit luni după-amiază, 13 mai, pe autostrada A3 Cheţani – Câmpia Turzii, pentru desfăşurarea unui exerciţiu NATO....

Autostrada A3 închisă pentru un exercițiu NATO!
Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania