Monumentul Holocaustului la Huedin
La Huedin a fost inaugurat joi un monument dedicat evreilor uciși în Holocaust, eveniment inclus în Ziua Comunității Evreiești marcată în acest oraș din județul Cluj.
Articol editat de Andreea Leonid, 7 mai 2015, 16:57
Cel mai emoţionant moment al manifestării a fost rostirea în şoaptă a numelor evreilor din Huedin deportaţi la Auschwitz. Aproximativ 1.200 de evrei au dispărut în numai 3 minute. Adunaţi în ghetoul de la Cluj şi trimişi la Auschwitz, au intrat direct în camera de gazare. Acum le păstrăm doar memoria noi cei de aici, dar şi urmaşii celor ucişi în Holocaust, veniţi din toate colţurile lumii, în special din Israel.
În Huedin există două cimitire care ne aduc aminte de cei plecaţi dintre noi şi un singur evreu, Tibor Schwartz. Îi sunt încă vii în memorie cuvintele unei rude care descriu întoarcerea tatălui său din lagărele morţii.
Tata a fost deportat în lagărele de muncă, iar spre sfârșitul războiului a fost trimis la Birkenau, de unde s-a întors. Nu povestea nimic despre experiența lui, dar o vară de-a mea mi-a spus că l-a văzut când s-a întors: era ca un mort, așa arăta. (Tibor Schwartz, singurul evreu din Huedin)
Nu trebuie să uităm istoria şi de aceea monumentele dedicate Holocaustului sunt motive de aducere aminte a atrocităţilor întâmplate evreilor în Europa, în urmă cu 71 de ani. Monumentul de la Huedin inaugurat joi a fost ridicat graţie Fundaţiei “Anima Templi”.
La inaugurarea monumentului Holocaustului dedicat evreilor din Huedin a fost prezent şi rabinul comunităţilor evreieşti din România, Rafael Shaffer, profund emoţionat de gestul unor neevrei de a organiza astfel de evenimente pentru comunitatea iudaica.
Un reportaj pe această temă ascultați joi seara, în jurul orei 20:15, în emisiunea „Sens Unic”.
Andreea Leonid