Sistemul de implementare a cardului de sănătate este funcţional
Sistemul de implementare a cardului de sănătate este funcţional şi de la zi la zi, tot mai multe servicii medicale se acordă în baza lui, anunţă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Articol editat de , 7 mai 2015, 08:06
Pacienţii şi medicii de familie se mai confruntă însă cu numeroase probleme: de la deficienţe în funcţionarea softului, la proceduri greoaie de emitere a documentelor electronice pentru cei care nu le-au primit sau le-au pierdut.
Ministerul Sănătăţii şi CNAS susţin că există încercări disperate de compromitere a acestui sistem care încearcă să oprească frauda. Într-o dezbatere la Radio România Actualităţi, preşedintele Casei, Vasile Ciurchea aminteşte că de cinci luni de zile autorităţile le-au spus pacienţilor că pot folosi cardul.
Dacă lumea ne-ar fi luat în serios că în niciun caz nu vom amâna intrarea cardului şi ar fi folosit cardurile sigur că până acuma ar fi învăţat să lucreze cu ele, până la acest moment am fi ştiut şi noi ce probleme are sistemul ca să le putem remedia şi atunci lucrurile ar fi fost foarte bune. (Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate)
Tot Vasile Ciurchea mai susţine că medicii de familie sunt cei care i-au oprit pe pacienţi să vină să activeze cardurile, ceea ce vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Sandra Alexiu neagă.
Am spus că pacienţii care nu prezintă cardul să fie îndrumaţi să vină cu el înapoi pentru că suportul legislativ de care vorbiţi nu există. (Sandra Alexiu, vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei)
Deocamdată medicii sunt obligaţi să-i trateze pe pacienţi dacă sunt asiguraţi chiar şi în situaţia în care nu vor prezenta cadrurile, iar Casa de Asigurări de Sănătate promite că va deconta serviciile.
RADOR
Nu uita, Radio Cluj poate fi ascultat şi online AICI