Trucuri comportamentale – Psihologie
Articol editat de , 7 mai 2015, 19:16 / actualizat: 27 februarie 2017, 11:10
Psihologia este minunată, dacă știi să o folosești în beneficiul tău. Psihologia înseamnă mult mai mult decât ADHD, tulburări comportamentale sau toată bolboroseala modernă și mondenă despre gândirea pozitivă. Să nu uităm că psihologia este știința care studiază comportamentul uman. Prin studiul comportamentului uman ne putem cunoaște pe noi înșine, și ce e mai interesant îi putem cunoaște pe cei cu care interacționăm. Astfel având o putere în mâna putem să lărgim sau îngustăm nișa comportamentală a celor din jur. Fair play? Sigur că da!
Să lăsăm vorba goală și să ne băgăm la subiect! În următoarele rânduri am să vă ofer 10 metode, să le spunem așa, cum să controlăm ”atmosfera” din jurul nostru:
1. Ca și încălzire să începem cu ceva simplu. Când te afli într-o conversație, alege un cuvânt pe care îl spune interlocutorul. De fiecare dată când repetă acest cuvânt, sau unul asemănător, zâmbește, dă din cap sau folosește orice gest de afirmare pozitivă, și vezi cum va folosi acel cuvânt în mod repetat.
2. Ai fost vreodată grăbit/ă și să fie strada, gara, aeroportul, coridorul foarte aglomerat? Ei bine, data viitoare privește intens în direcția în care te îndrepți fără a-ți lua privirea de la țintă. În zonele aglomerate oamenii tind să privească ochii trecătorilor pentru a determina direcția în care se îndreaptă ca ei înșiși să meargă în direcția opusă.
3. Ai avut cândva sentimentul că cineva te privește, dar nu puteai să îți dai seama sigur cine? Cască intens de mai multe ori! Căscatul este contagios, iar persoana care te privește va căsca cât de curând astfel îți poți da seama ușor cine te urmărește din priviri.
4. Când întrebi pe cineva ceva, influențează-i răspunsul prin a da din cap afirmativ. Acțiunea ta îl va face să creadă că ceea ce spui este adevărat și și el trebuie să dea din cap afirmativ, deoarece comportamentul nostru este social.
5. Dacă vrei ca prietenul/a să care ceva în locul tău, să zicem plasa cu cumpărături, vorbește-i în timp ce îi înmânezi sacoșa. Vor acționa fără să gândească deoarece se concentrează pe conversație. (Unii pot deveni confuzi în astfel de situații, dar e nostim să-i privești cum nu știu ce să facă)
6. Dacă vrei ca interlocutorii tăi să te ia în serios spune-le că toate cele spuse le-ai învățat de la tatăl tău. Sfaturile părintești tind a fi acceptate în mod inerent de toată lumea ca fiind valide.
7. Când cunoști pe cineva și vrei să faci o impresie bună, asigură-te că ai mâna caldă când dai noroc. O mână caldă este mai primitoare, mai îmbietoare decât o mână rece. Deasemenea, când ești cu acea persoană, subtil mimează-i gesturile și postura, crește gradul de încredere și lasă aparența că sunteți compatibili, vă potriviți.
8. Ai copii? Vrei să-i convingi să mănânce ceva ce nu le place? Simplu, data viitoare pune-i să aleagă întrebându-i simplu: ”Cât dorești din x mâncare 2 linguri sau cinci?” în loc să-i întrebi doar dacă vor felul x. În acest fel deja ai ales în locul lor, dar totuși lași să pară că e alegerea lor. Se poate adapta această tehnică la orice altă situație, bine în mare parte funcționează doar la copii, deci nu te aventura prea tare între adulți cu această metodă.
9. Dacă bănuiești că cineva te va ataca, verbal, la următoarea ședință așează-te lângă acea persoană. Îi vine destul de greu, incomod omului să se ia de persoană din imediata vecinătate, și e deranjant să stai foarte aproape, să privești pe cineva pe care tocmai l-ai vorbit de rău.
10. Ai avut vreodată o melodie blocată parcă în minte? O cânți de dimineață până seara, deja toți colegii o fredonează și ei! Simți că nu mai poți! E destul de simplu să scapi de ea. Tot ce trebuie să faci e să te gândești la finalul melodiei, la cum se termină piesa. Creierul nostru tinde să repete lucrurile nerezolvate, neterminate. Astfel închidem bucla repetitivă și putem să ne scoatem melodia din cap.
De acum vei putea folosi efectul de turmă în favoarea ta!