AGRONOMIADA 2015 la Cluj
Articol editat de , 8 mai 2015, 15:10
În anul în care Clujul e Capitală Europeană a Tineretului, studenţii din cele cinci mari centre de învăţământ agronomic superior din ţară s-au reunit aici, la a XXVII-a ediţie a AGRONOMIADEI (7-10 mai 2015). Un eveniment găzduit în acest an de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.
AGRONOMIADA îi reuneşte în fiecare an pe cei mai buni studenţi ai facultăţilor de profil din Bucureşti, Iaşi Timişoara, Craiova şi Cluj, într-o serie de concursuri profesionale-ştiinţifice şi sportive, dar şi în întâlniri informale şi petreceri, cu beneficii multiple.
„E importantă partea ştiinţifică, partea sportivă, dar şi partea de socializare, în care ne cunoaştem şi creăm relaţii de prietenie…Sunt importante schimburile de informaţii, iar cu această ocazie se actualizează informaţiile.” (Adrian Morariu, prefectul studenţilor din USAMV Cluj)
Aceste întâlniri – care au devenit demult o tradiţie – au şi o bătaie mai lungă.
„Împreună putem să găsim direcţii comune pentru a ne păstra atât tradiţiile, cât şi valorile naţionale, plecând de la aliment până la creşterea animalelor şi tot ce e legat de satul românesc, dar şi să găsim şi să implementăm lucruri moderne, care să ne facă competitivi într-o economie mondializată, caracterizată prin schimburi şi migraţia populaţiilor dintr-o zonă în alta.” (Prof.univ. Cornel Cătoi, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară, USAMV Cluj)
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice apreciază aceste schimburi între oameni care, prin profesiile lor, vor decide viitorul ţării şi chiar al omenirii, într-un domeniu cotat de cel mai mare interes pentru tinerii din Europa şi din România, alături de domeniul IT şi de cel medical.
„În această sală e forţa României privind viitorul agriculturii, prin tinerii care participă la astfel de activităţi şi care vor înţelege necesităţile pentru viitor. O să le aprofundeze în timpul perioadei de pregătire în universitate, după care o să le ducă mai departe, fie prin acţiuni private, în sensul că îşi vor înfiinţa, fiecare dintre ei, câte o societate pe profil agricol, fie vor dinamiza şi vor participa la dezvoltarea cercetării în agricultură. Aici lucrurile încă nu sunt definitivate, iar România are o capacitate nebănuită privind segmentul agricol.” (Prof.univ. Ioan Ştefan Groza de la USAMV Cluj, director general la Direcţia Învăţământ Universitar din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice)
Sâmbătă, 9 mai, AGRONOMIADA mai include pe agendă un eveniment de interes larg: atelierul „Consultant sau fermier”, organizat împreuna cu RFI România, de la ora 10.00, în amfiteatrul Institutului de Ştiinţele Vieţii al USAMV.
Ioana Bindea