Noi discipline şcolare pentru elevi!
Din anul şcolar viitor, elevii vor avea posibilitatea să studieze patru noi discipline opţionale, pe care şcolile pot decide să le includă în oferta lor educaţională.
Ministerul Educaţiei a introdus cursurile de „Joc şi mişcare” pentru clasele pregătitoare, întâi şi a II-a şi „Educaţie pentru prevenirea riscului rutier” – pentru întregul ciclu primar. În plus elevii de liceu vor putea studia „Educaţia pentru dezvoltare” şi „Educaţia pentru drepturile de proprietate intelectuală .
Programele şcolare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi aprobate prin ordin de ministru.
La Subiectul Zilei vom afla vineri 8 mai cum văd profesorii, părinţii şi elevii introducerea acestor noi materii
Articol editat de dan.izvoreanu, 8 mai 2015, 07:00 / actualizat: 8 mai 2015, 14:16
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
SĂLAJ
Autorităţile comunei sălăjene Pericei nu au mai aşteptat să se treacă la introducerea celor patru noi discipline în şcoli şi au elaborat şi pus în practică primul program judeţean de educaţie rutieră din judeţ din ultimii doi ani.
Elevii şcolii din Pericei învaţă în fiecare zi de la poliţiştii Postului Local de Poliţie cum să traverseze strada, iar dimineaţa şi la prânz trecerea de pietoni este supravegheată de unul din poliţiştii locali.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
BISTRIŢA
Implementarea în şcoli a celor patru noi discipline opţionale nu va fi lipsită de dificultăţi, pentru că timpul este relativ scurt pentru ca ele sa fie asimilate de programa şcolară încă de la începutul anului şcolar următor. În special pentru liceele din mediul rural se pune problema profesorilor care vor putea susţine aceste cursuri.
Dacă tematica celor două cursuri opţionale oferite claselor pregătitoare şi celor din gimnaziu a mai fost abordată în şcoli cu diferite ocazii, susţinerea cursurilor de Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală la liceele tehnologice este ceva mai problematică:
În licee, cele două opţionale vor fi predate de profesorii de ştiinţe socio-umane. Dar, ne aşteptăm ca în liceele tehnologice să existe probleme, pentru că nu sunt în toate liceele profesori de ştiinte socio-umane. Acolo unde vom avea asemenea cazuri vom apela şi la persoane din afara sistemului. Cursurile opţionale pentru gimnaziu vor fi ţinute de profesorii de istorie. (Gavril Câmpan, inspector şcolar).
Opţionalele propuse claselor pregătitoare şi celor primare nu ridică probleme, pentru că învăţătorii sunt pregătiţi pentru a le susţine, spune Gavril Câmpan, care totuşi, are îndoieli că toate şcolile vor reuşi să le implementeze încă de la începutul anului şcolar viitor:
Vom avea probleme cu încadrarea cu personal. Dar, acolo unde aceste opţionale nu vor putea fi implementate din acest an, le vom implementa din anul şcolar următor. (Gavril Câmpan).
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..