Camera României la Bienala de la Veneţia
Trecem astăzi pragul celei mai importante şi celei mai vechi expoziţii internaţionale de artă, La Biennale di Venzia, adică Bienala de artă contemporană de la Veneţia. Din 1895, de la prima sa ediţie până astăzi, Veneţia a contribuit decisiv la scrierea ultimilor 120 de ani de istorie a artei. 120 de ani în care Veneţia a consacrat artişti şi curente artistice, dar mai ales a demonstrat că artiştii contribuie esenţial la comentarea problematicii prezentului, la reflectarea temelor esenţiale ale societăţilor umane.
Articol editat de , 11 mai 2015, 16:14
Cea de-a 65-a ediţie s-a deschis pentru publicul larg sâmbătă 9 mai, anul acesta mai devreme faţă de ediţiile precedente, pentru a onora expoziţia universală organizată de Italia, Expo Milan 2015. Rămâne deschisă spre vizitare până în 22 noiembrie, în Giardini, la Arsenale dar şi în întregul oraş, unde sunt găzduite unele pavilioane naţionale.
All the World’s Futures sau forţând traducerea, Toate viitorurile lumii e tema propusă de curatorul acestei ediţii Okwui Enwezor, care semnează şi selecţia lucrărilor din Pavilionul central. Între coloanele Pavilionului central din Giardini te întâmpină steagurile negre (pânză pictată) ca un doliu ironic sau o viziune sceptic-pesimistă a viitorului?
Multe pavilioane naţionale celebrează absenţa operei de artă; pun în scenă un spaţiu gol, animat de lumini (Pavilionul Elveţiei, Our Product/Pamela Rosenkrantz), de sunet ( Pavilioul Norvegiei şi a Ţărilor Nordice, Rapture/Camile Normet) sau se rezumă să intervină asupra spaţiului arhitectural existent (Pavilionul Austriei, Heimo Zobernig).
Pavilionul României, singular în ofertă, atrage atenţia între propunerile naţionale prin recursul la pictură. Pentru prima dată în ultimii zece ani, Pavilionul României din Giardini della Biennale va găzdui o expoziție personală. Darwin’s room e o expoziţie de standard muzeal, cu un singur artist, devenit in ultimul an un star internaţional al artelor vizuale, Adrian Ghenie.
http://www.labiennale.org/en/biennale/index.html
Vorbim astăzi la Sens Unic cu Mihai Pop, curatorul expoziţiei Darwin’s Room, din Pavilionul României de la Bienalade la Veneţia, dar şi cu Monica Morariu, comisarul proiectului din partea Ministerului Culturii.
Oana Cristea Grigorescu