Elevii trebuie să decidă : şcoală sau meserie?
Articol editat de dan.izvoreanu, 11 mai 2015, 07:00 / actualizat: 11 mai 2015, 16:19
Articol editat de dan.izvoreanu, 11 mai 2015, 07:00 / actualizat: 11 mai 2015, 16:19
Elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru evaluarea naţională din iunie, iar până atunci trebuie să se hotărască ce cale urmează: liceul sau o şcoală profesională.
Interesul pentru această formă de învăţământ este creştere, potrivit datelor Ministerului Educaţiei – peste 35 de mii de elevi, s-au înscris anul trecut la şcoli profesionale, aproape de trei ori mai mulţi decât în anul anterior. În aceste condiţii, toate şcolile gimnaziale vor organiza, începând de luni, şedinţe cu elevii claselor a VIII-a şi cu părinţii acestora, pentru a li se explica procedurile de preselecţie şi de admitere în şcolile profesionale cu durată de trei ani.
Planul de şcolarizare a fost întocmit de fiecare Inspectorat Judeţean după consultări cu agenţii economici, pentru o mai bună orientare a pregătirii profesionale.
Despre opţiunile pe care le au absolvenţii de gimnaziu vom vorbi la Subiectul Zilei.
………………………………………………………………………………………………………………..
Satu Mare
Aproape 900 de elevi ai claselor a VIII-a din judeţul Satu Mare au optat pentru învăţământul profesional începând cu anul şcolar 2015-2016.
Adriana Dângă, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean, afirmă că în luna decembrie anul trecut, 2.991 de elevi din judeţul Satu Mare au completat un chestionar privind opţiunea de învăţământ după terminarea clasei a VIII-a. Din aceştia, 893 – reprezentând 29% din numărul total al elevilor chestionaţi – au menţionat că doresc să urmeze învăţământul profesional. În acest an, numărul elevilor care au menţionat ca opţiune învăţământul profesional este mai mare cu circa 25% faţă de anul şcolar anterior, influenţaţi probabil şi de elevii aflaţi deja în primul an de şcoală profesională începând cu anul şcolar 2014-2015, a declarat Adriana Dângă.
Stela Tudor
……………………………………………………………………………………………
Bistriţa
În judeţul Bistriţa-Năsăud, doar 10 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a ar dori să se înscrie la o şcoală profesională, la încheierea acestui an şcolar.
Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Bistriţa-Năsăud derulează în această perioadă în mai multe şcoli din judeţ “Caravana meseriilor”, o amplă campanie de informare şi consiliere a elevilor din clasa a VIII-a, cu un accent sporit pe oportunităţile pe care le oferă învăţământul profesional.
Ne-am propus să luăm în jur de 50 de şcoli în care să intervenim la elevii claselor a VIII – a, prin acest program de consiliere şi orientare profesională, în special promovând şcolile profesionale, învăţământul profesional de 3 ani. (Luciana Maria Sidor, coordonator CJRAE BN)
Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Bistriţa-Năsăud a realizat recent un studiu în rândul elevilor de clasa a opta, care arată că doar 10 la sută dintre aceştia doresc să se înscrie la o şcoală profesională.
Luciana Maria Sidor spune că prin campania de informare “Caravana meseriilor” se doreşte dublarea acestui procent.
Există un studiu recent în care au fost cuprinşi 2 629 de elevi de clasa a VIII-a din şcolile gimnaziale din judeţ. Rezultatele acestui studiu arată că 76,30 la sută dintre elevi doresc să urmeze un liceu, 11,75 la sută nu s-au hotărât încă, 10,8 la sută doresc să urmeze o şcoală profesională şi 1,86 la sută optează pentru altceva. Noi dorim prin aceste campanii de informare şi consiliere să creştem numărul elevilor care să aleagă învăţământul profesional. Am vrea să-l dublăm în anii următori, sau chiar în anul acesta.(Luciana Maria Sidor)
Cele mai multe opţiuni ale elevilor care doresc să se înscrie la o şcoală profesională se îndreaptă spre specializarea mecanică.
Florin Săsărman
……………………………………………………
Sibiu
Tot mai mulţi elevi care ajung în pragul finalizării clasei a 8-a aleg să urmeze o şcoală profesională în detrimentul liceului. Motivul, spun ei, este siguranţa că vor avea o meserie atunci când încheie cursurile.
La nivelul Judeţului Sibiu, numărul elevilor care aleg o şcoală profesională creşte de la an la an. Pentru a îndeplini cât mai multe din cerinţele tinerilor, Colegiul Tehnic Independenţa a creat primele clase profesionale în sistem dual. Astfel, toţi cei care aleg şcoala profesională, vor avea oportunitatea să se angajeze din momentul în care părăsesc băncile şcolii. Elevii care studiază în acest moment în acest sistem sunt mulţumiţi şi spun că o astfel de şcoală le oferă o perspectivă certă asupra viitorului profesional.
Meseria de electrician este una uşoară şi plăcută. Este foarte important să am o meserie.
Sistemul acesta mă pregăteşte pentru meseria pe care o să o am în viitor.
Mă ajută să devin electrician sau mecanic auto. O să am o meserie şi o să am unde să lucrez.
Există multe companii în Sibiu şi acestea ne oferă o practică şi un loc de muncă mai apoi.
Tinerii care trăiesc anul acesta emoţia examenului de capacitate au dorinţe diferite. Dacă majoritatea dintre ei spun că preferă să meargă la un liceu datorită alegerilor pe care le vor face mai apoi în carieră, există printre ei şi elevi care îşi doresc să aplice la o şcoală profesională.
Aleg şcoala profesională, deoarece după ce o să gat o să mă aleg direct cu o meserie, cu un loc de muncă stabil. Aş dori ceva pe bucătar-ospătar.
Aş vrea să merg la liceu, la Ghibu. Fac de 4 ani baschet şi îmi place mult profilul.
Aş alege mai bine liceul. Mi se pare mult mai ok pentru că vreau să merg pe pedagocie.
Vreau să lucrez în domeniul medicinei pe viitor, aşa că o să optez să merg la liceu.
Colegiul Tehnic Independenţa are în prezent un număr de 60 de elevi care urmează cursuri în sistem dual, adică atât module teoretice, cât şi practice. În mod normal clasele sunt împărţite în număr de 28 de elevi pe grupă, însă cererea mare a determinat conducerea să suplimenteze cele două clase.
Cristian Florea