Oameni de poveste: Mihai Pârcălabu, regizorul cu viziuni europene
Născut la Cluj, cu lungi secvenţe din copilărie petrecute în fabuloasa lume a satelor de pe Valea Bârgăului, tânărul regizor de film Mihai Pârcălabu şi-a văzut de curând un vis împlinit, în momentul în care a primit confirmarea că filmul său “What God wants, God gets, God help us all” a fost acceptat la prestigiosul festival de film de la Cannes.
Articol editat de cristina.rusu, 11 mai 2015, 22:00
Mihai Parcalabu este şi scenarist şi producător de film şi urmează cursurile de regie de film la UNATC Bucureşti.
În anul 2014 şi-a luat inima în dinţi şi a făcut un film de scurt metraj, inspirat dintr-un cântec a lui Roger Waters, de la Pink Floyd. Dar, să-l lăsăm pe Mihai Pârcălabu să povestească:
Filmul se cheamă “What God wants, God gets, God help us all” şi este inspirat după melodia cunoscutului muzician Roger Waters de la Pink Floyd, de pe albumul “Amused To Death”, din 1992. Filmul vorbeşte, la fel cum vorbeşte şi piesa, numai că diferit faţă de piesă, despre oamenii care se cred Dumnezeu. Cam cum pot astfel de oameni s-o ia razna. Am trimis filmul la Cannes şi a fost acceptat la categoria de Short Film Corner şi acuma urmează să plecăm acolo.
Regia românească de film s-a impus în ultimii ani pe plan european, iar noul val de regizori caută să se impună acum chiar tratând teme din istoria socială a Europei. Şi filmul “What God wants, God gets, God help us all” este un film prin excelenţă european.
În film am simulat anii şaizeci din Londra; filmul este în limba engleză şi povesteşte despre un hedonist, obsedat sexual şi psihopat şi ceea ce vreau să transmit este exact chestia aceasta, să vedem cum arată şi cum gândeşte un om de genul acesta. Să-l analizăm, în bine sau în rău. Anii 1960 din Londra cam seamană ca mentalitate a societăţii cu anul 2015 din România.
Mihai Pârcălabu a ajuns regizor pentru că, el însuşi o mărturiseşte, a trăit în prejma scenei de mic copil. Apoi, în perioada studiilor, Mihai a fost patru ani în Olanda şi a vizitat deseori Londra, unde studia fratele său şi a împărtăşit şi experienţa televiziunii, de care nu este străin nici astăzi. Dar, cinematografia îţi oferă libertate, spune el.
Înainte de a mă ocupa propriu-zis de film am fost (şi încă sunt), creator de formate de televiziune. Dar, m-a atras mult mai mult libertatea din film. Televiziunea este o chestie foarte comercială şi este foarte greu să implementezi acolo un pic de artă, de ce vrei tu. Or, în film ai libertate şi poţi să împleteşti arta cu comercialul.
De Bistriţa mă leagă copilăria, petrecută la Tiha Bârgăului. Bistriţa este un oraş superb şi prefer de o mie de ori Bistriţa Bucureştiului!
La cei 25 de ani ai săi, Mihai Pârcălabu are deschis drumul spre Gloria filmului!
Florin Săsărman
NU uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI