Criză de asistenţi medicali în România
Condiţia asistenţilor medicali din România este una precară, fapt care îi determină pe tot mai mulţi dintre ei să părăsească ţara.
Articol editat de , 12 mai 2015, 17:09
Exodul asistenţilor medicali din ţara noastră continuă, iar numărul celor care pleacă este tot mai mare. Reprezentanţii sistemului medical din România identifică două mari probleme pe care asistenţii medicali le întâmpină şi anume, cariera şi salarizarea. Pe primul loc este salarizarea care nu mai reuşeşte să ajute angajaţii să aibă un trai decent.
Prima motivaţie este salarizarea, la care lucrăm şi a doua este cariera. Niciun asistent medical nu mai poate să îşi continue studiile decât la zi. Numărul asistenţilor medicali care pleacă a crescut. Unii se duc doar pe şase luni, unii pe un an, alţii nu se mai întorc. Se scot posturi la concurs, dar ele nu mai sunt ocupate. O să reuşim, din păcate, în trei ani de zile să nu mai avem nici medici, nici asistenţi medicali în România. (Dan Pirnoiu, liderul Sanitas Sibiu)
Asistenţii medicali spun că cea mai mare problemă este lipsa unui salariu decent şi că din acest motiv îşi caută de lucru în străinătate.
Am fost plecată în 2010, timp de 6 luni. Acum iau în mână 1300 de lei.
Prima variantă a fost Marea Britanie. Acum câteva zile a apărut varianta cu Dubai.
Salariile sunt foarte mici, mai ales pentru asistentele medicale începătoare.
Dacă la momentul actual sistemul medical românesc are un deficit numeric de peste 30.000 de medici, în cazul asistenţilor medicali numărul ajunge chiar la 40.000 de angajaţi lipsă.
Cristian Florea
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI