Opera Națională Română Cluj-Napoca la 95 de ani
A fost o onoare pentru mine să particip la întâlnirea cu cei mai prestigioşi artişti ai operei române din Cluj care au încântat publicul în ultimele decenii: Angela Nemeș, Niculina Mirea, Marcela Ciobanu, Vasile Bărbieru, Gheorghe Victor Dumănescu, Ion Lazăr, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Mircea Moisa și Titus Paulic.
Articol editat de Andreea Leonid, 12 mai 2015, 22:48
Au depănat amintiri legate de colegi, dar şi de scena pe care au interpretat numeroasde roluri sau au dirijat orchestra operei. Unu dintre ei este maestrul Petre Sbârcea, dirijor şi fost director al operei clujene.
Eram încă student când am fost angajat la operă. Cu toate că eram educat în spriritul muzicii simfonice, pentru mine a fost un șoc să fiu la operă, dar sunt foarte recunoscător acestei instituții pentru că aici m-am format ca dirijor. Aici m-am format ca muzician și lucrul acesta nu-l pot uita. (Petre Sbârcea)
Marcela Ciobanu a fost membră a corului operei române şi în această calitate a trecut prin experienţe plăcute alături de colegii ei.
Fiecare a doua zi din săptămână aveam spectacol, câteodată duminica aveam două spectacole. Nu mi se părea mult, era ușor, era frumos și mă bucuram de fiecare dată. (Marcela Ciobanu)
Pentru basul Mircea Moisa viaţa propriu-zisă se confundă cu opera pentru că a lucrat în această instituţie 54 de ani.
Cea mai mare parte din viața Operei Române este și viața mea pentru că am intrat în operă în 1960 și de atunci până acuma tot cânt. Ultimul meu spectacol a fost luna trecută, Turandot. Am o vechime de 54 de ani, este un record cu care mă mândresc.(Mircea Moisa)
La întâlnirea cu artiştii operei clujene nu puteau lipsi soliştii tineri care învăţă din experienţa celor mai în vârstă. Printre cei tineri s-a aflat şi tenorul mexican Hector Lopez, care va interpreta duminică rolul Radames în spectacolul aniversar Aida de Verdi.
Noi, tinerii, trebuie să ne bucurăm că încă mai sunt cu noi (acești artiști) și dacă putem să furăm ceea ce ne pot oferi (din experiența lor), ar fi magnific. (Hector Lopez)
Cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la susţinerea primul spectacol al Operei române din Cluj, primul teatru liric din ţară, se ja juca Aida, acelaşi tiltu care a inaugurat impozanta clădire a operei în 25 mai 1920. Managerul operei, baritonul Florin Estefan ne invită la spectacolul Aida care va avea o distribuţie de excepţie!
La spectacolul Aida vom avea invitați de marcă: soprana Radostina Nikolaeva de la Opera din Sofia, Adrian Sâmpetrean, Ionuț Pascu, Hector Lopez, Andrada Roșu. Toți dezvoltă cariere pe plan internațional. La pupitru îl vom avea pe tânărul, foarte talentat și deja consacrat ca muzician, dirijorul Gabriel Bebeșelea de la Opera din Iași. Vă așteptăm cu drag să ne fiți alături și cred că va fi o mare sărbătoare pentru opera Națională. (Florin Estefan)
Nu uitați duminică, 17 mai, ora 18:30, spectacol aniversar Aida 95 la Opera clujeană!
Andreea Leonid