150 de evrei din lume participă la evenimentele din Sighet
Miercuri a început la Sighet o serie de evenimente dedicate comemorării Holacaustului. Manifestarea readuce în prim plan o istorie care nu trebuie uitată, dar şi generaţii care trebuie să îşi dea mâna pentru a transmite celor care vin istoria unui loc. Evenimentele se desfăşoară sub genericul „Întoarcerea la Sighet. Întâlnirea dintre generaţii”.
Articol editat de Andreea Leonid, 13 mai 2015, 12:48
Şi tot miercuri s-a semnat, la Primăria din Sighetu Marmaţiei, acordul de înfrăţire cu localitatea Kiryat Yam din Israel.
150 de evrei din toată lumea, în special din Israel, şi-au dat întâlnire în aceste zile în Sighet. Majoritatea sunt evrei cu rădăcini româneşti care vizitează oraşul din care în urmă cu 71 de ani au fost deportate rudele lor: părinţi, bunici sau străbunici.
Iniţiatoarea acestei manifestări, aflate la a doua ediţie, este Penina Zilberman. Traieste in Canada si Israel, dar in ultima vreme viziteaza foarte des si Romania, unde sunt radacinile ei.
Familia mea din partea mamei provine din Sighet. Au stat acolo peste 200 de ani şi au fost deportaţi la Auschwitz. Dintr-o familie cu 8 copii, au rămas doar 3 copii şi din păcate toţi au plecat la Dumnezeu pentru că au fost bătrâni. Noi mai avem în Sighet o verişoară a mamei mele, care are 88 de ani. În iulie 2013 am venit în Sighet şi am început procedurile pentru a organiza un eveniment dedicat Holocaustului pentru că între 16 şi 22 mai de aici au fost deportaţi evrei. (Penina Zilberman)
Evenimentele de la Sighet onorează memoria, curajul, puterea şi demnitatea celor care au avut forţa să înfrunte cruzimea istoriei şi să depăşească tragedia vremurilor, oferind un exemplu tinerei generaţii. Supravieţuitorii Holocaustului sunt din ce în ce mai puţini, iar în acest an au ajunds la Sighet doar 5 dintre ei: 3 din Israel şi 2 din Elveţia.
Programul va cuprinde pînă lunea viitoare expoziţii legate de cultura iudaică, un spectacol muzical şi o piesă de teatru. În cadrul unui simpozion organizat pe tema Holocaustului şi a deportării se vor prezenta mărturii ale supravieţuitorilor şi fiii acestora, filme documentare, un concurs de eseuri şi e expoziţie de pictură realizată de copii ai şcolilor sighetene.
Andreea Leonid