Arborele de pepeni sau Papaya
Originar din regiunile tropicale ale Americii, arborele de papaya are aspectul unui palmier şi este cultivat în Brazilia, Mexic, India şi Africa. Astăzi, fructul papaya poate fi mâncat în orice ţară din lume, producţia mondială fiind an de an în creştere.
Cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră aţi gustat acest fruct care poate fi găsit în supermarketuri.
Articol editat de , 13 mai 2015, 08:00
Fructul de papaya este parfumat şi are un gust dulceag, este bogat în vitamine fiind recomandat ca aperitiv, dar şi în cazuri de anemie.
În Brazilia din fructul papaya se face un sirop care are efect calmant, sedativ dar este şi un bun digestiv. În Noua Guinee papaya coaptă este consumată alături de alte legume sau în amestec cu diferite fructe în salatele-aperitiv.
Seminţele de papaya au proprietăţi vermifuge, sunt folosite în eliminarea viermilor intestinali. Din seminţe acestui fruct se extrage o enzimă care este cunoscută sub numele de papaină. Din ea se obţine un praf folosit în gastronomie la frăgezirea cărnii.
Papaya este apreciat în special pentru conţinutul său bogat de vitamine dar şi de calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, fructoză, glucoză, beta-caroten, fibre şi proteine. Coaja fructului de papaya nu este comestibilă.
Datorită proprietăţilor sale digestive excelente fructul papaya este utilizat în tratamentul ulcerului gastric. În America se produc tablete de papaya care ajută la vindecarea herpesului.
În cosmetică papaya ajută la obţinerea unor loţiuni pentru îndepărtarea pistruilor sau a unor preparate de eliminare a părului nedorit de pe corp. Dacă încă nu aţi gustat acest fruct nu mai staţi pe gânduri.
Sănătate
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: