Ascultă Radio România Cluj Live

Arborele de pepeni sau Papaya

Originar din regiunile tropicale ale Americii, arborele de papaya are aspectul unui palmier şi este cultivat în Brazilia, Mexic, India şi Africa. Astăzi, fructul papaya poate fi mâncat în orice ţară din lume, producţia mondială fiind an de an în creştere.
Cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră aţi gustat acest fruct care poate fi găsit în supermarketuri.

Arborele de pepeni sau Papaya
Foto: arborele de Papaya

Articol editat de , 13 mai 2015, 08:00

Fructul de papaya este parfumat şi are un gust dulceag, este bogat în vitamine fiind recomandat ca aperitiv, dar şi în cazuri de anemie.

În Brazilia din fructul papaya se face un sirop care are efect calmant, sedativ dar este şi un bun digestiv. În Noua Guinee papaya coaptă este consumată alături de alte legume sau în amestec cu diferite fructe în salatele-aperitiv.

Seminţele de papaya au proprietăţi vermifuge, sunt folosite în eliminarea viermilor intestinali. Din seminţe acestui fruct se extrage o enzimă care este cunoscută sub numele de papaină. Din ea se obţine un praf folosit în gastronomie la frăgezirea cărnii.

Papaya este apreciat în special pentru conţinutul său bogat de vitamine dar şi de calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, fructoză, glucoză, beta-caroten, fibre şi proteine. Coaja fructului de papaya nu este comestibilă.

Datorită proprietăţilor sale digestive excelente fructul papaya este utilizat în tratamentul ulcerului gastric. În America se produc tablete de papaya care ajută la vindecarea herpesului.

În cosmetică papaya ajută la obţinerea unor loţiuni pentru îndepărtarea pistruilor sau a unor preparate de eliminare a părului nedorit de pe corp. Dacă încă nu aţi gustat acest fruct nu mai staţi pe gânduri.

 

Sănătate

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate