Ascultă Radio România Cluj Live

Gunoaiele Clujului. Soluții pentru depozitare

UPDATE: miercuri, 13 mai, ora 18

Gunoaiele Clujului. Soluții pentru depozitare
Foto: gunoaie

Articol editat de miclaus, 13 mai 2015, 11:29 / actualizat: 13 mai 2015, 18:06

Clujenii vor rămâne joi, 14 mai, cu deşeurile menajere în stradă din cauză că rampa de depozitare nu va funcţiona.

În prezent, groapa de gunoi este supraîncărcată iar proprietarul ei trebuie să transporte deşeurile la un incinerator.

Operaţiunea va majora considerabil taxele pe care firmele de salubritate trebuie să le plătească pentru depozitarea gunoiului.

Prefectul Gheorghe Vuşcan asigură însă că această creştere a preţurilor nu va fi plătită de clujeni ci va fi suportată din profitul operatorilor.

Foarte multe soluţii nu sunt. Dar am căzut la înţelegere cu operatorii de la rampă că au nevoie de o perioadă de mentenanţă de o singură zi. Ei îşi evacuează o parte din acele deşeuri de acolo, făcând loc la cele pe care urmează să le depoziteze. A mai intervenit o modificare. S-au majorat preţurile de depozitare la tona de deşeuri menajere la 96 de lei. De la câţiva lei. Până în 10 lei. (Gheorghe Vuşcan, prefect))

Cea mai bună soluţie ar fi depozitarea gunoaielor pe un teren aflat în proprietatea comunei Feleacu. Parcela are avizele de mediu necesare şi poate acoperi necesarul Clujului până la finalizarea noului centru ecologic de deşeuri.

Primăria Feleacu ar ceda acest teren doar dacă Consiliul Judeţean achiziţionează o suprafaţă de 65 de hectare, pentru care cere 1,5 euro pe metrul pătrat.

Reprezentanţii administraţiei spun că suma este exorbitantă, în condiţiile în care, pentru exproprierile de la aeroport de exemplu, s-a plătit 40 de bani pe metrul pătrat.

Conducerea judeţului anunţă că vor exista mai multe negocieri cu reprezentanţii primăriei Feleacu, pentru a se ajunge la o soluţie acceptabilă.

UPDATE: miercuri, 13 mai, ora 14

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Cluj s-a întrunit, miercuri, 13 mai, pentru a găsi un spaţiu unde să fie depozitate deşeurile menajere din judeţ.

Rampa de gunoi de la Pata Rât se închide miercuri, 13 mai, şi fără o variantă provizorie clujenii vor rămâne cu gunoaiele în stradă.
Autorităţile locale trebuie să găsească rapid un spaţiu unde să poată fi duse deşeurile ridicate de la populaţie până când va fi terminat noul centru ecologic de depozitare din comuna Feleacu, realizat în proporţie de sub 50%.

 

Clujul este ameninţat din nou de o criză a gunoaielor. Proprietarul actualei rampe de depozitare a notificat miercuri, 13 mai, societăţile de salubritate că a fost depăşită cantitatea maximă de depozitare, motiv pentru care aici nu mai pot fi aduse deşeuri.

Prin acest act li se cere firmelor de salubritate să găsească alte spaţii în care să ducă gunoaiele ridicate de la cetăţeni.

În acest moment judeţul Cluj nu are nicio variantă de depozitare a deşeurilor menajere, iar transportarea lor într-o altă zonă ar duce la majorarea semnificativă a taxelor de salubritate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, spune că soluţia ar fi depozitarea deşeurilor pe un teren din comuna Feleacu. Aici există avizele de mediu necesare dar negocierile cu primăria comunei încă nu s-au finalizat.

Vakar Istvan spune că pe termen mediu există soluţii alternative care să asigure depozitarea gunoaielor până la terminarea noului centru ecologic.

În acest moment sunt două variante mai apropiate ca şi timp. Prima este acea rampă temporară pe care trebuie să o înfiinţăm noi în colaborare cu Feleacu. Cealaltă e în Moldoveneşti, unde există un antreprenor privat care vrea să se autorizeze. Dacă obţine avizele, atunci poate intra şi el pe piaţă. (Vakar Istvan)

 

 

Mihai Miclăuş

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna
Social sâmbătă, 7 septembrie 2024, 00:00

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna

Sute de credincioși greco și romano catolici din Dieceza de Oradea vor participa duminică, 8 septembri, la pelerinajul anual de la Bazilica Maria...

Sute de orădeni la pelerinajul de la Maria Radna
Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!
Social vineri, 6 septembrie 2024, 17:13

Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!

Prețurile locuințelor au continuat să crească în România într-un ritm mai alert decât media Uniunii Europene sau din zona euro, dar evoluția...

Salarii mai mari, locuințe mai scumpe!
Mihai Viteazul
Social vineri, 6 septembrie 2024, 17:04

1 milion de euro pentru statuia ecvestră a Lui Mihai Viteazul

Administraţia locală din Zalău a semnat, vineri, 6 septembrie, contractul pentru realizarea unei statui ecvestre de bronz a lui Mihai Viteazul,...

1 milion de euro pentru statuia ecvestră a Lui Mihai Viteazul
Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei
Social vineri, 6 septembrie 2024, 15:27

Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei

Mai multe proiectile şi elemente de muniţie de infanterie au fost descoperite vineri, 6 septembrie, de un localnic din Cugir, județul Alba.  ...

Proiectile descoperite de un cugirean în curtea casei
Social vineri, 6 septembrie 2024, 14:40

În ce stadiu sunt lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 6 septembrie, că lucrările pe secțiunea 5 a Autostrăzii Sibiu-Pitești (A1) au...

În ce stadiu sunt lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești
Social vineri, 6 septembrie 2024, 14:28

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+

15 vârstnici de la centre de zi din Cluj-Napoca şi 18 angajaţi ai instituţiilor de cultură partenere în cadrul programului Erasmus+ au...

Cursuri de digitalizare pentru vârstnici, în program Erasmus+
Social vineri, 6 septembrie 2024, 12:44

Circulație închisă pe Transfăgărăşan

Circulaţia rutieră va fi închisă sâmbătă, 7 septembrie, între orele 07:00 şi 18:00. pe DN 7C Transfăgărăşan pentru toate categoriile de...

Circulație închisă pe Transfăgărăşan
Social vineri, 6 septembrie 2024, 12:36

Carne și fructe alterate descoperite la magazinul Kaufland

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii...

Carne și fructe alterate descoperite la magazinul Kaufland