Compartiment medical de urgenţe, în aşteptare
La Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Satu Mare, compartimentul pentru consultaţii de urgenţă şi transport sanitar, aşteaptă să-şi înceapă activitatea. Având drept scop rezolvarea cazurilor uşoare, încadrate în categoria cod verde, la domiciliul bolnavilor, deşi a primit toate avizele necesare şi este dotat asemeni celor care funcţionează deja în alte judeţe din ţară, încă din anul 2010, compartimentul are nevoie de medici. Dar aceştia nu se înghesuie, deşi este vorba despre muncă bine plătită, afirmă directoarea SJA Satu Mare, Gabriela Opriş.
Articol editat de , 14 mai 2015, 15:30
Avem cele două ambulanţe care au fost dotate cu ceea ce este necesar, dar nu avem medici şi precizez că nu este nevoie de medici cu competenţe în Urgenţe Medicale. Vor fi contracte pentru prestări servicii cu timp parţial, plătite în regim de gardă. Pentru o gardă de 12 ore un medic primar va lua aproximativ 200 de lei. (Gabriela Opriş, director SJA Satu Mare).
Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Satu Mare, spune că nu este vorba despre refuzul medicilor de-a avea activitate şi în cadrul acestui compartiment, ci despre faptul că este necesară clarificarea mai multor aspecte.
Trebuie să discutăm aceste aspecte cu jurişti şi experţi contabili. De exemplu, pentru serviciul de zi în cadrul compartimentului, acesta s-ar suprapune cu cel de la cabinetul medicului. Cred că acest serviciu, în cadrul compartimentului, ar fi potrivit pentru medicii de familie care nu se află în relaţii contractuale cu CJAS. (Călin Bumbuluţ, preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Satu Mare).
Un alt aspect care trebuie clarificat vizează încadrarea corectă a cazurilor de către dispeceratul SJA. Călin Bumbuluţ spune că este posibil ca încadarea să fie făcută pentru cazurile uşoare din categoria cod verde, iar la domiciliul bolnavului să se constate că este vorba despre o urgenţă majoră.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI