Stadii de ucenicie pentru absolvenţi
La momentul actual, în România, numărul tinerilor absolvenţi care aleg ucenicia sau care ajung să beneficieze de un astfel de program este foarte mic.
Articol editat de , 14 mai 2015, 17:23
Tinerii care au absolvit studii superioare au o mare problemă în ceea ce priveşte stadiile de ucenicie pe care îşi propun să le urmeze pentru a se specializa pe domeniul ales. Legătura dintre absolvent şi angajator este una aproape insesizabilă, angajatorul neştiind care sunt cei care doresc să urmeze un astfel de stagiu. Pe de altă parte, nici tinerii nu sunt îndeajuns de informaţi în legătură cu beneficiile unui astfel de parteneriat.
Legea uceniciei prevede un contract clar între angajator şi tânărul care se încadrează, statul subvenţionând parţial această activitate. Angajatorul este obligat să menţină contractul pe 2 ani de zile, asigurând şi formarea lui, astfel încât el să poată obţine o diplomă recunoscută la nivel internaţional. Este un dublu avantaj – obţine o dublă calificare şi munceşte. (Cristian Tomescu, coordonatorul proiectului şi consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă)
În acest scop, Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă a lansat un proiect prin care agenţiile judeţene să se implice mai mult în procesul de ucenicie, iar programul să fie sensibil îmbunătăţit.
Facem o analiză în legătură cu ucenicie pe piaţa forţei de muncă. Proiectul prevede şi o analiză comparativă în state din Uniunea Europeană, vizite de studiu şi dezvoltarea unui model care să conţină îmbunătăţiri pentru modul de implementare al acestei activităţi. Ne propunem ca lucrurile să meargă tot mai bine şi numărul de contracte de ucenicie să crească. (Cristian Tomescu)
Proiectul are o valoare de 5 milioane de lei, iar perioada de implementare este de 10 luni.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Cluj online AICI