Ascultă Radio România Cluj Live

Mierea Manuka, un veritabil medicament

Mierea are o puternică acţiune antibacteriană. Totuşi, studiile efectuate asupra rezistenţei bacteriilor la miere nu au ţinut cont întotdeauna de diferenţele care există între tipurile de miere.

miere Manuka
Foto: miere Manuka

Articol editat de cristina.rusu, 15 mai 2015, 06:00

De-a lungul timpului, experienţa le-a arătat terapeuţilor că nu toate sortimentele de miere au aceleaşi efecte şi că unele sunt mai eficiente decât altele, în cazul anumitor afecţiuni.

Vorbind despre diferenţele dintre tipurile de miere, Aristotel (în secolul al IV-lea î.H.) spunea că mierea deschisă la culoare este bună ca unguent pentru ochi inflamaţi şi pentru răni.

Dioscorides spunea că mierea deschisă la culoare din Attica este cea mai bună, fiind eficientă în toate infecţiile şi pentru ulcerele avansate.

Şi astăzi, medicina populară face aceste diferenţe. Mierea de căpşuni din Sardinia este foarte apreciată din punct de vedere terapeutic, în India se spune că mierea de flori de lotus e un panaceu pentru bolile de ochi, în Dubai e deosebit de apreciată mierea din Valea Jirdin, din Yemen, iar mierea Manuka din Noua Zeelandă are o foarte bună şi îndelungată reputaţie datorată proprietăţilor sale antiseptice.

Într-un studiu publicat în 1992 în Journal of Applied Bacteriology au fost comparate efectele antibiotice ale mierii Manuka cu cele ale mierii obişnuite.

Concluzia: mierea Manuka este mai eficientă decât mierea obişnuită în distrugerea celor mai frecvente 7 tipuri de bacterii prezente în infecţiile unor răni, chiar şi atunci când este diluată de 9 ori. În cazul stafilococului auriu, patogenul cel mai obişnuit prezent în răni, mierea Manuka a fost eficientă chiar şi diluată de 56 de ori!

Mierea are efect de vindecare a infecţiilor şi indirect, prin stimularea sistemului imunitar. Practic, mierea stimulează înmulţirea limfocitelor B şi T, activează neutrofilele, stimulează monocitele să elibereze aşa-numiţii mesageri celulari care declanşează răspunsul imunitar al organismului (citokine TNF alfa, IL-1 şi IL-6).

Mierea furnizează un supliment de glucoză care ajută celulele macrofage să producă peroxid de hidrogen, necesar în distrugerea bacteriilor. Efectul antiinflamator direct al mierii este binecunoscut.

Aplicată pe răni, mierea reduce umflăturile, edemele, precum şi durerea. Spre diferenţă de alte substanţe antiinflamatoare, mierea nu are efecte secundare.

Mierea are şi un important efect antioxidant, are capacitatea de a distruge radicalii liberi prezenţi, dar şi de a inhiba formarea altor radicali liberi. Faptul că mierea grăbeşte vindecarea rănilor este explicat prin efectul ei de a stimula creşterea celulară. Mierea regenerează ţesutul din jurul capilarelor şi grăbeşte regenerarea epitelială. Şi mai are o calitate: nu are efecte adverse, spre diferenţă de antibiotice sau antiseptice.

În acest fel, mierea utilizată ca medicament respectă principiul lui Hipocrate, după care un medic trebuie să folosească doar substanţe care nu dăunează în nici un fel pacientului.

 

RADOR

 

NU uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate