Să gătim săseşte cu Baronul din Bazna
O carte de reţete tradiţionale săseşti a fost lansată la Mediaş la sfârşitul lunii aprilie. Autoare este o profesoară pensionară din Bazna, care a dorit să le ofere tinerelor gospodine un ghid pentru vechile mâncăruri pe care în prezent doar bunicile le mai cunosc.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 mai 2015, 06:00 / actualizat: 15 mai 2015, 17:28
Aurelia Rusu are la Bazna un muzeu, înfiinţat în urmă cu câţiva ani, din dragostea sa pentru obiecte vechi şi pentru tradiţiile ardeleneşti. Un muzeu viu, unde vizitatorii sunt întâmpinaţi ca nişte prieteni dragi veniţi în vizită.
Şi pentru că oaspeţii sunt aşteptaţi cu bucate de seamă, Aurelia Rusu s-a gândit să scrie o carte de reţete tradiţionale săseşti. Un fel de itinerar gastronomic adunat din zecile de caiete lăsate în urmă de saşii plecaţi în Germania.
Volmul este bilingv, în română şi germană, şi cuprinde 120 de reţete. Veţi găsi acolo aperitive, cum ar fi cornuleţe cu carne, tartă cu brânză sau covrigei, reţete de supe, sos de mere sau vişine şi chiar reţeta de schnaps.
De fapt, schnapsul nu este altceva decât pălincă de fructe, spune autoarea volumului.
Pe lângă reţetele tradiţionale, cartea „Gătim împreună în Casa Baronului” vorbeşte şi despre rigurozitatea săsească. Nişte obiceiuri pe care n-ar strica să le adoptăm şi noi, spune Aurelia Rusu.
Saşii aveau un adevărat ritual atunci când era vorba despre statul la masă. Când clopotele din turla bisericii băteau ora 12 toată lumea lăsa lucru şi mergea acasă petru prânz. La ora cinci după-amiaza se bea cafeaua însoţită de ceva dulce, iar cina nu se servea niciodată mai târziu de ora 8 seara.
Fasolea, varza şi cartofii erau ingredientele de bază ale saşilor. Prăjiturile se făceau mai rar: lichiu (sau hencleş), cozonac cu nucă şi, regina dulciurilor, prăjitura cu rabarbăr.
Doamna Aurelia Rusu ne-a dezvăluit şi nouă reţeta ei:
Ingrediente: 4 ouă, două ceşti de zahăr, o ceaşcă de ulei, o ceaşcă de lapte, patru ceşti de făină, un praf de copt, 4-5 tije de rabarbăr.
Gălbenuşurile se separă de albuşuri, după care se amestecă cu zahărul, uleiul şi laptele. La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Aluatul obţinut se bagă în cuptor, timp în care tijele de rabarbăr se curăţă şi se taie cubuleţe. Se pun în strecurătoare cu puţin zahăr, iar după câteva minute se storc de zeamă.
Când prăjitura este aproape gata se pun fructele în tavă, iar deasupra se întind albuşurile bătute spumă cu puţin zahăr.
Atenţie, de la rabarbăr se consumă doar tijele, frunzele fiind toxice.
Primul tiraj al cărţii „Gătim împreună în Casa Baronului” s-a epuizat în câteva zile. Autoarea speră ca în septembrie să vadă lumina tiparului şi a doua ediţie, pe care să o putem cumpăra din librăriile din toată Transilvania.
Doina Borgovan
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI