Ascultă Radio România Cluj Live

Să gătim săseşte cu Baronul din Bazna

O carte de reţete tradiţionale săseşti a fost lansată la Mediaş la sfârşitul lunii aprilie. Autoare este o profesoară pensionară din Bazna, care a dorit să le ofere tinerelor gospodine un ghid pentru vechile mâncăruri pe care în prezent doar bunicile le mai cunosc.

Aurelia Rusu
Foto: Aurelia Rusu

Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 mai 2015, 06:00 / actualizat: 15 mai 2015, 17:28

Aurelia Rusu are la Bazna un muzeu, înfiinţat în urmă cu câţiva ani, din dragostea sa pentru obiecte vechi şi pentru tradiţiile ardeleneşti. Un muzeu viu, unde vizitatorii sunt întâmpinaţi ca nişte prieteni dragi veniţi în vizită.

Şi pentru că oaspeţii sunt aşteptaţi cu bucate de seamă, Aurelia Rusu s-a gândit  să scrie o carte de reţete tradiţionale săseşti. Un fel de itinerar gastronomic adunat din zecile de caiete lăsate în urmă de saşii plecaţi în Germania.

Volmul este bilingv, în română şi germană, şi cuprinde 120 de reţete. Veţi găsi acolo aperitive, cum ar fi cornuleţe cu carne, tartă cu brânză sau covrigei, reţete de supe, sos de mere sau vişine şi chiar reţeta de schnaps.

De fapt, schnapsul nu este altceva decât pălincă de fructe, spune autoarea volumului.

Pe lângă reţetele tradiţionale, cartea „Gătim împreună în Casa Baronului” vorbeşte şi despre rigurozitatea săsească. Nişte obiceiuri pe care n-ar strica să le adoptăm şi noi, spune Aurelia Rusu.

Saşii aveau un adevărat ritual atunci când era vorba despre statul la masă. Când clopotele din turla bisericii băteau ora 12 toată lumea lăsa lucru şi mergea acasă petru prânz. La ora cinci după-amiaza se bea cafeaua însoţită de ceva dulce, iar cina nu se servea niciodată mai târziu de ora 8 seara.

Fasolea, varza şi cartofii erau ingredientele de bază ale saşilor. Prăjiturile se făceau mai rar: lichiu (sau hencleş), cozonac cu nucă şi, regina dulciurilor, prăjitura cu rabarbăr.

Doamna Aurelia Rusu ne-a dezvăluit şi nouă reţeta ei:

Ingrediente: 4 ouă, două ceşti de zahăr, o ceaşcă de ulei, o ceaşcă de lapte, patru ceşti de făină, un praf de copt, 4-5 tije de rabarbăr.

Gălbenuşurile se separă de albuşuri, după care se amestecă cu zahărul, uleiul şi laptele. La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Aluatul obţinut se bagă în cuptor, timp în care tijele de rabarbăr se curăţă şi se taie cubuleţe. Se pun în strecurătoare cu puţin zahăr, iar după câteva minute se storc de zeamă.

Când prăjitura este aproape gata se pun fructele în tavă, iar deasupra se întind albuşurile bătute spumă cu puţin zahăr.

Atenţie, de la rabarbăr se consumă doar tijele, frunzele fiind toxice.

Primul tiraj al cărţii „Gătim împreună în Casa Baronului” s-a epuizat în câteva zile. Autoarea speră ca în septembrie să vadă lumina tiparului şi a doua ediţie, pe care să o putem cumpăra din librăriile din toată Transilvania.

 

Doina Borgovan

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca