Ziua Revoluţiei în Alimentaţie
15 Mai este Ziua Revoluţiei în Alimentaţie – Food Revolution Day. Iniţiativa îi aparţine cunoscutului specialist bucătar Jamie Oliver, personalitate media şi promotor al hranei sănătoase, din Marea Britanie. El are susţinători şi ambasadori în multe ţări ale lumii, inclusiv în România, şi vrea să inspire şi chiar să educe oamenii în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos. Adică renunţarea la mâncarea de tip fast food şi întoarcerea la obiceiul sănătos de a găti.
Jamie Oliver a lansat, în acest an, o campanie care vizează introducerea educaţiei alimentare în şcoli. Petiţia are nevoie de un milion de adepţi şi poate fi semnată pe site-ul Food Revolution Day, iar cei care îşi exprimă adeziunea sunt chemaţi să transmită mesajul mai departe.
Până joi la prânz(14 mai) au semnat petiţia peste 930.000 de oameni.
Radio Cluj va marca, la subiectul zilei, Ziua Revoluţiei în Alimentaţie.
Articol editat de , 15 mai 2015, 07:10 / actualizat: 15 mai 2015, 12:28
Redacţia
……………………………………………………………………………………………………………………………
Satu Mare
Şcoala Gimnazială Avram Iancu, recreaţia mare. Buluciţi în faţa unui frigider burduşit cu chipsuri la pungă, băuturi carbogazoase de cel puţin patru feluri şi dulciuri asemenea celor din reclamele tv, copii s-au declarat fie prietenii, fie duşmanii ai alimentelor sănătoare. Puşi să aleagă ipotetic între o porţie de cartofi prăjiţi şi una de legume, cei mari au dat dovadă de chibzuinţă şi că au învăţat să facă diferenţa.
Mie îmi plac mai mult legumele, în ultimii patru ani am început să mănânc mai multe.
Eu prefer legumele, mi-au vorbit părinţii despre faptul că sunt sănătoase.
Între mâncarea de tip fast food şi legume, aleg legumele, dar îmi place şi pizza.
Am adresat aceeaşi întreebare celor mai mici. Iar răspunsurile au fost nu doar surprinzătoare şi simpatice, ci exagerat de sincere în unele cazuri, din partea celor care au dorit să-şi exprime şi onomatopeic dispreţul faţă de legume.
Mie îmi plac cartofii prăjiţi pentru că sunt foarte gustoşi.
Cartofii prăjiţi sunt cei mai buni şi sănătoşi.
Pe mine m-a învăţat să mănânc legume, Blackie, porcuşorul meu de Guineea. Aşa că mama îmi pune zilnic la şcoală morcovi şi castraveţi.
Obiective sau de circumstanţă, de dragul microfonului, răspunsurile copiilor dezvăluie o lume încă foarte atrasă de mâncarea de tip fast food. Noroc că la una dintre clasele şcolii. învăţătoarea le-a vorbit astăzi, de Ziua Revoluţiei în Alimentaţie, despre faptul că dulciurile îngrăşă.
Stela Tudor