Ascultă Radio România Cluj Live

Ciupercile Pleurotus benefice pentru sănătate

Consumul de ciuperci este în creştere şi se observă un interes deosebit pentru Pleurotus ostreatus, care ocupă deja 26% din piaţa europeană.

ciuperci pleurotus
Foto: ciuperci pleurotus

Articol editat de cristina.rusu, 16 mai 2015, 06:00

Gustul acestei ciuperci este asemănător cu al ciupercilor albe, dar valoarea nutriţională a acesteia este deosebită. Conţinutul de proteine este de până la 50,4%, hidraţi de carbon de 3 -5 %, grăsimi de 0,2- 2,5%.

Dacă prin comparaţie cu carnea, conţinutul de proteine este un pic mai scăzut la ciupercile Pleurotus ostreatus, în ceea ce priveşte calitatea proteinei este net superioară.

Conţine microelemente precum potasiu, magneziu, fier, cobalt, iar fosfor mai mult decât peştele şi laptele. De asemenea, conţine vitaminele A, C, D , grupul PP şi acid pantotenic.

Cercetările recente au demonstrat că Pleurotus ostreatus are capacitatea de a extrage din corp substanţele radioactive şi ajută în tratamentul şi prevenirea hepatitei. De asemenea, diminuează concentraţia de colesterol în sânge şi ajută la menţinerea tensiunii arteriale. S-a mai descoperit că poate avea acţiune antioxidantă şi poate fortifica sistemul imunologic.

Pe baza unor extracte din această ciupercă s-au dezvoltat medicamente ce ajută în stoparea dezvoltării celulelor canceroase. Ca parte a regimului alimentar, ciupercile Pleurotus ostreatus pot înlocui cu succes 60-80% din cantitatea de carne şi produse derivate consumate.

Valoarea energetică este de 100-370 kJ/100 gr. Este un produs dietetic ce poate fi consumat de toate categoriile de vârstă.

 

RADOR

 

NU uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate