Ciupercile Pleurotus benefice pentru sănătate
Consumul de ciuperci este în creştere şi se observă un interes deosebit pentru Pleurotus ostreatus, care ocupă deja 26% din piaţa europeană.
Articol editat de cristina.rusu, 16 mai 2015, 06:00
Gustul acestei ciuperci este asemănător cu al ciupercilor albe, dar valoarea nutriţională a acesteia este deosebită. Conţinutul de proteine este de până la 50,4%, hidraţi de carbon de 3 -5 %, grăsimi de 0,2- 2,5%.
Dacă prin comparaţie cu carnea, conţinutul de proteine este un pic mai scăzut la ciupercile Pleurotus ostreatus, în ceea ce priveşte calitatea proteinei este net superioară.
Conţine microelemente precum potasiu, magneziu, fier, cobalt, iar fosfor mai mult decât peştele şi laptele. De asemenea, conţine vitaminele A, C, D , grupul PP şi acid pantotenic.
Cercetările recente au demonstrat că Pleurotus ostreatus are capacitatea de a extrage din corp substanţele radioactive şi ajută în tratamentul şi prevenirea hepatitei. De asemenea, diminuează concentraţia de colesterol în sânge şi ajută la menţinerea tensiunii arteriale. S-a mai descoperit că poate avea acţiune antioxidantă şi poate fortifica sistemul imunologic.
Pe baza unor extracte din această ciupercă s-au dezvoltat medicamente ce ajută în stoparea dezvoltării celulelor canceroase. Ca parte a regimului alimentar, ciupercile Pleurotus ostreatus pot înlocui cu succes 60-80% din cantitatea de carne şi produse derivate consumate.
Valoarea energetică este de 100-370 kJ/100 gr. Este un produs dietetic ce poate fi consumat de toate categoriile de vârstă.
RADOR
NU uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI