Empowering Youth. ZUG.Zone și prima galerie de street art din Cluj-Napoca
Evenimentul lunii mai din seria Day 15 a Capitalei Europene a Tineretului 2015, denumit EMPOWERING YOUTH va avea loc sâmbătă, 16 mai, de la ora 12:00.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 mai 2015, 11:38 / actualizat: 16 mai 2015, 21:48
Prin street art și muzică se doreşte transmiterea mesajului conform căruia tinerii pot să își facă vocea auzită și prin moduri alternative de artă și cultură.
De asemenea, în cadrul acestui eveniment vor fi realizate primele proiecte de graffiti în acel spațiu, care reunește teatrul alternativ ZUG.Zone și prima galerie de street art din Cluj-Napoca – Launloc.
Launloc este proiectul artistului Kero și al prietenilor săi. Acesta nu va fi doar o galerie, ci va fi un loc de experimentare, de unire a celor 3 universuri ale artistului: casa, atelierul și galeria.
Pentru a crea această galerie am apelat la contribuția comunității, astfel primul proiect realizat în spațiul Launloc va fi dăruit bucată cu bucată participanților.
Proiectul poartă denumirea de „Peretele de Faianță” – un graffiti realizat pe bucăți clasice de faianță albă, care începând cu ora 20:00 va fi demontat și împărțit participanților în schimbul unei donații pe care o pot face la intrare.
Cel de-al doilea proiect care va fi realizat aici este un graffiti de mari dimensiuni, realizat de NOM crew (Kero, Irlo, Obie Platon).
Ne-am propus găsirea unui spațiu industrial, care va fi repus în valoare printr-o intervenție artistică. Spațiul nostru, chiar prin numele pe care l-am ales – Launloc, povestește despre casă, atelier și galerie.
Vrea să contureze într-un fel sau altul ideea de comunitate. Primul proiect pe care îl avem acolo este Peretele de Faianță. Ideea a fost să adunăm „Launloc” mai mulți artiști, să realizeze o lucrare comună. Nu doar rezultatul final este urmărit, ci și ideea de colaborare. Peretele este placat cu faianță albă, de 15 pe 15. Un prieten ne-a întrebat de ce nu îl vopsim și să facem o strângere de fonduri cu chestia asta?
Așa a venit ideea să îl pictăm și să-l demontăm apoi, să dăm ceva înapoi. Oamenii să simtă că sunt implicați, că pot lua o părticică cu ei. Până la 8 seara, vom avea peretele încă sus și probabil va dura vreo 2 ore să-l dăm jos bucată cu bucată. Aproximativ 2.000 de bucăți vor fi împărțite participanților în schimbul unei donații.
Trebuie să conștientizăm foarte clar că dacă noi nu începem să schimbăm ceva, nimeni nu o să o facă pentru noi. Veniți să vedeți „ce avem de zis” (Kero).
Alina Nechita
Ascultă Radio Cluj online AICI