Noaptea Muzeelor în Transilvania
Ce muzee și expoziții puteți vizita în Transilvania, vă spunem noi:
Articol editat de cristina.rusu, 16 mai 2015, 06:00
Cluj Napoca
„O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu” ne oferă Muzeul de Artă din Cluj. În circuitul de vizitare va fi introdus Balconul Palatului Bánffy, cu bogatele sale decoraţii simbolice. Publicul va avea ocazia să participe la spectacole de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentaţi tineri artişti.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi deschis între orele 16 şi unu noaptea. Aveţi acces gratuit la expoziția permanentă a muzeului, la Târgul Meșteșugarilor şi la un recital de acordeon clasic susţinut de artistul italian PIETRO ROFFI. Contra sumei de 2 lei puteţi vizita expoziția temporară – „Albrecht Dürer – Maestrul gravurii renascentiste”. Şi în Parcul Etnografic sunt organizate evenimente în special de muzică populară.
La Muzeul de Istorie a Transilvaniei puteţi admira ceramică pictată, armături din fier, vase din bronz, podoabe din argint, elemente arhitectonice din piatră si vase din sticlă, toate adunate intr-o expozitie inedita intitulata SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică.
Ofertă bogată la muzeele din Cluj care se alătură altor instituţii de acest gen din ţară şi vor protesta sâmbătă noaptea împotriva retrocedărilor clădirilor în care funcţionează prin acoperirea unor piese de valoare din colecţiile deţinute.
Andreea Leonid
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Satu Mare
Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş şi Muzeul Municipal din Carei se alătură, sâmbătă, 16 mai, evenimentului Noaptea Muzeelor coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
La Muzeul Judeţean din Satu Mare vor putea fi vizitate expoziţia permanentă de Arheologie şi Etno-Istorie, expoziţia Egiptul Faraonilor şi o expoziţia de cactuşi şi plante suculente. Între orele 18:00 – 20:00 este prevăzut un program muzical.
La Muzeul de Artă pot fi vizitate expoziţia de artă plastică Atelier 10 mai şi happening-ul Micul prinţ.
În Carei, programul special de vizitare a Muzeului Municipal începe la ora 19:00 cu o paradă a costumelor populare şi istorice, cu un program de dans de epocă şi unul de muzică, literatură şi stil de viaţă specifice secolului XIX.
Muzeul Țării Oașului din Negreşti Oaş se alătură pentru prima dată mişcării de promovare națională și europeană a muzeelor .
Sâmbătă, 16 mai, între orele 18:00 – 24:00, negreştenii sunt aşteptaţi la Galeria de Artă Dr. Mihai Pop , unde vor putea vizita expoziția etnografică a Țării Oașului și să audieze momentele muzicale susținute de Trio Fantezia a Filarmonicii Dinu Lipatti din Satu Mare.
Stela Tudor
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Bistrița Năsăud
Aflată la cea de-a XI-a ediţie, Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorită în noaptea de 16 spre 17 mai, de mii de instituţii de pe întreg continentul, care îşi aşteaptă publicul până târziu în noapte la expoziţii, spectacole, proiecţii şi ateliere interactive.
Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa este şi el în circuit. Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM). Anul acesta va avea loc pe 16 mai.
Muzee, case memoriale, colecţii private, săteşti şi parohiale vor fi deschise publicului pentru vizite gratuite şi evenimente speciale, în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Muzeul Judeţean Bistriţa va fi deschis sâmbătă, 16 mai, între orele 18:00 şi 0:00, vizitatorii putând participa la diverse expoziţii, conform programului anunţat pe site-ul oficial al Nopţii Muzeelor: ”Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa”, “Şedinţă foto cu rochii de epocă”, ”Rememorând marele război”, “Lansare de carte – Revista Bistriţei, nr. XXVIII”, “Expoziţie de fotografie – Daria Ioan – One frame. One story” şi “Expoziţie de artă – Supra feţe – Simion Moldovan”.
RADOR
………………………………………………………………………………………………………………………………………
Sibiu
Ultima noapte în Palatul Brukenthal, sub acest titlu va funcţiona Palatul Brukenthal, singurul sediu deschis pentru public în 16 mai, cu ocazia programului Noaptea Muzeelor.
Directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Sabin Adrian Luca, a declarat că decizia de a deschide Palatul în această noapte funcţionează independent de programul Noaptea Muzeelor, la care muzeul din Sibiu nu a aderat.
Vom deschide tocmai pentru a arăta faptul că există Palatul Brukenthal. Celelalte muzee vor funcţiona în regim normal în ziua de 16 mai, adică de la 10-18. Palatul Brukenthal se va deschide la ora 15 şi se va închide la ora 23. (Sabin Adrian Luca, Directorul Muzeului Naţional Brukenthal)
Vizitatorii vor fi întâmpinaţi la intrare de personajele baronului şi baronesei von Brukenthal purtând costumele donate pentru sprijinirea campaniei de restaurare a muzeului de designerul Alexandru Nicolae.
Tot la intrare vor fi amenajate mai multe puncte pentru semnarea petiţiei. Vizitatorii vor avea pentru prima dată ocazia să vadă salonul oriental din aripa de nord.
Oana Ciucă
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Alba Iulia
Sâmbătă, 16 mai 2015, de la ora 19:00 va avea loc la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia deschiderea oficială a Nopții Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă.
Manifestarea, care a debutat în anul 2008, a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut nu mai puțin de 8.000 persoane au trecut pragul muzeului. Din anul 2010, muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special, Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.
Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele Personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului. Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican.
De asemenea, anul acesta la eveniment vor fi prezente toate cele patru trupe de reenactment patronate de muzeul albaiulian: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.
Programul evenimentului:
Muzeul Național al Unirii
Ora 19:00
Deschiderea oficială
Reprezentație Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum și Lupii Apoulonului
Ora 19:30
Parada Personajelor istorice
Orele 19:45 – 01:00
Istoria prinde viață în muzeu cu peste 30 de personaje istorice
Atelier de pictat icoane
Momente muzicale: Liviu Cernat și Ovidiu Pârjol
Curtea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia
Orele 19:45 – 23:00
Tabără dacică
Atelier de fierărie
Batere de monede/ kosoni
Realizare echipamente și arme
Pielărie
Confecționat podoabe etc.
Muzeul Principia
Orele 19:45 – 23:00
Atelier de bătut monede romane (denari)
Jocuri romane
Demonstrații militare etc.
Ora 20:30
Dansuri romane: Magna Nemesis
Ora 21:00
Piesă de teatru: Osândirea lui Prometeu/ Trupa de teatru Skepsis
Cezar Firu
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI