„T.A.N.G.O.” la Muzeul de Artă
Un dialog artistic în care pictura artistului Ioan Sbârciu intră într-un dialog artistic cu lucrările semnate de 9 artiste reprezentative pentru noul val în arta contemporană românească (artiste care l-au avut ca profesor pe Ioan Sbârciu în diverse etape ale dezvoltării lor profesional-artistice), va fi vernisat miercuri, 20 mai, de la ora 18:00, în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Articol editat de Carmen Sas, 18 mai 2015, 15:41
„T.A.N.G.O.”-ul pictural se situează la graniţa dintre figurativul promovat de Şcoala de pictură de la Cluj (Anca Bodea, Ioana Olăhuţ, Anca Brânzaş, Ioana Iacob, Anca Badea şi Teodora Axente) şi abstractul atât de îndrăgit de către Ioan Sbârciu (în creaţiile semnate de Oana Năstăsache, Andreea Tivadar şi Alexandra Ioana Şerban).
Lucrările lui Ioan Sbârciu dezvăluie o serie de preocupări constante privind identitatea personală și socială a individului într-o contemporaneitate extrem de turbulentă, în care artistul are suprema libertate de expresie. Artistul are din viziunea şi curajul de a se alătura unui grup inedit, feminin de această dată, cu provocarea unui T.A.N.G.O. ce poartă în interiorul său valenţele unei noi reuşite artistice.
Dacă Teodora Axente se inspiră din problematicile reale cu care se confruntă individul, precum: izolarea, anxietatea, lipsa de comunicare, slăbiciunea, Alexandra Ioana Şerban se întoarce spre sinele suspendat între trecut şi viitor.
Andreea Tivadar abordează o zonă intimistă de raportare şi manifestare a artistului în relaţie cu procesul de construcţie conceptuală şi tehnică a unei imagini pur picturale iar Oana Năstăsache îşi defineşte lucrările prin rafinament, acurateţe, intuiţie, diversitate şi simplitate.
Anca Badea caută un refugiu împotriva cruzimii existenţei istorice în iubire, şi conferă vieţii starea de graţie a transcenderii iar Ioana Iacob mărturisește că interesul său în mediul pictural trebuie înţeles mai degrabă ca o senzuală prezentare a materiei.
Pentru Anca Brânzaş pictura reprezintă o libertate iar Anca Bodea este interesată mai degrabă de un anume tip de imagine pe care genul peisajului, fie el exotic, fie sentimental, eroic ori familiar o poate naşte.
Ioana Olăhuţ, la rândul său, susţine prin lucrările sale, o serie de concepte preluate din psihiatrie, cu accent pe relațiile umane, zonă care s-a aflat mereu în centrul preocupărilor sale ca artist vizual.
Ioan Sbârciu are din viziunea şi curajul de a se alătura unui grup inedit, feminin de această dată, cu provocarea unui T.A.N.G.O. ce poartă în interiorul său valenţele unei noi reuşite artistice.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 20 mai – 30 iunie 2015.
Carmen Sas
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.