Ascultă Radio România Cluj Live

Bujorul – Floarea Împăratului

Majoritatea florilor din grădini şi parcuri pe lângă frumuseţea şi parfumul pe care ni-l oferă au şi efecte terapeutice.

Bujorul – Floarea Împăratului

Articol editat de cristina.rusu, 18 mai 2015, 13:37

Bujorul,plantă perenă originară din Europa cultivată în scop ornamental datorită florilor sale frumoase dar şi în scop terapeutic.

Are rădăcina de forma unui tubercul cu multe ramificaţii, tulpina destul de dură şi groasă, înaltă de până la 60 cm, cu frunze compuse, mari de culoare verde şi florile mari, parfumate, de culoare albă, roz sau mov, cu stamine foarte lungi.

În medicina populară se folosesc florile şi rădăcina acestei plante datorită proprietăţilor analgezice, antispastice şi antidiareice.

Rădăcina ajută în calmarea durerilor de dinţi şi de cap, este recomandată în tratamentul epilepsiei, gutei, malariei, febrei şi afecţiunilor tractului gastro-intestinal.

Planta este folosită sub forma unor preparate homeopatice dintre care tinctura este un bun remediu în afecţiunile sistemului nervos central.

De asemenea ajută în cazuri de insomnie, gastrită, diaree, ulcer şi hemoroizi.

E bine să ştim că această plantă se foloseşte la recomandarea unui medic, în caz contrar dacă sunt depăşite anumite doze pot apărea stări de slăbiciune, ameţeală, diaree, greaţă şi vărsături.

În cultura chineză bujorul se numește Floarea Împăratului. Vechii greci numeau bujorii după Paeon, medicul zeilor greci.

Bujorul rămâne un simbol al prosperității, iar explicația este foarte simplă: inițial, el putea fi cultivat numai de cei bogați, care făceau parte din elita socială a Japoniei, astfel că floarea a fost imediat asociată cu bogăția. La greci existau legende care povesteau de puterile florii: se spunea că există niște forțe puternice în bobocii de flori care strălucesc în nopțile cu lună plină, iar bujorul se încadrează în acest criteriu.

 

Sănătate

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate