„Jazz in the park”- o poveste de succes
Alin Vaida s-a impus în atenţia publicului clujean cu festivalul „Jazz in the park”, un eveniment care a transformat Parcul Central într-o imensă scenă şi a adus la ultima ediţie mii de spectatori.
Articol editat de Carmen Sas, 18 mai 2015, 22:00 / actualizat: 19 mai 2015, 9:29
La doar 25 de ani, este unul dintre cei mai tineri şi prolifici organizatori de evenimente din Cluj.
Am început în liceu, la 17 ani, activând ca voluntar în programul “YouthBank”, care este un program de educație nonformală pentru liceeni.
Trebuia să strângem un fond pentru diferite cauze și o făceam prin evenimente. Atunci am făcut primul eveniment , atunci mi-am dat seama că îmi place și că asta vreau să fac în continuare.
Primul festival pe care l-a organizat îi este şi cel mai aproape de suflet.
Festivalul Miraje l-am început în clasa a XII-a cu un prieten, care era elev la Liceul pentru Deficienți de Vedere. Practic, festivalul Miraje e un eveniment cultural de teatru, muzică și dans, cu scopul integării în comunitate a persoanelor cu dizabilități.
Miraje se află la cea de-a VII-ediţie şi este cel mai longeviv festival la care a lucrat şi de care se simte în continuare ataşat. Timpul nu-i mai permite însă să se implice activ fiindcă alte proiecte mai mari l-au acaparat.
După doi ani de zile în care am activat în mediul ONG, făcând proiecte cum a fost Swimathon sau festivalul Miraje, am început să merg și spre partea mai business a evenimentelor. Am lucrat cu diferite primării pentru organizarea Zilelor localității respective, am făcut proiecte precum Noaptea Devoratorilor de Publicitate în multe orașe din România și am organizat meciul de fotbal inaugural de pe Cluj Arena, dintre “U” Cluj și Kuban Krasnodar, proiectul cu cel mai mare buget pe care l-am avut pănă acum. Pentru Universitatea Cluj am organizat un festival când clubul a împlinit 90 de ani. Si am organizat două prezentări de lot în Piața Unirii.
Evenimentul care avea să-i aducă notorietatea a fost însă „Jazz in the park”. Ideea i-a venit în 2011, dar pentru a o pune în practică s-a asociat cu tinerii de la Agenţia Fapte, unde activează şi în prezent.
Îmi doream să fac un concert în zona asta de jazz, de muzică clasică poate, într-un spațiu atipic. Vroiam foarte mult să scap de ideea de săli și era evident că parcurile din Cluj n-au mai fost folosite niciodată.
Pentru noi părea o oportunitate foarte bună să ne ramificam pe multe direcții. În primul rând , să le arătăm oamenilor ce se poate face cu o locație care există și care e accesibilă, dar la care nimeni nu s-a gândit niciodată să o pună în valoare. Apoi, să creăm un eveniment la care să se adune mulți oameni și sa aibă același lucru în comun.
După doar 2 ediții, ceea ce este destul de puțin, noi ne putem mândri cu multe lucruri. Pe lângă faptul că acum Parcul Central este accesibil de-adevăratelea tuturor, nu este doar o promenadă, sau un mod de a ajunge mai repede de la stadion la Opera Maghiară, mai e si ideea că dacă până acum jazzul era asociat cu bilete scumpe, cu săli, cu costum, cu niște lucruri pe care poate mulți nici nu și le-ar fi permis, percepția s-a schimbat.
De la acest proiect ( Jazz in the park ), cred eu, lumea asociază jazzul cu altceva. Și muzica asta a devenit mai prietenoasă și mai accesibilă, în special prin cadrul creat.
Începutul a fost dificil, iar organizatorii şi-au asumat finanţarea primei ediţii a festivalului în proporţie de 70 %. „Jazz in the park” şi-a câştigat însă repede un loc preferat în inima clujenilor, dovadă numărul mare de spectatori prezenţi anul trecut la concerte.
La a doua ediție, noi am declarat undeva la 23.000 de oameni care au venit la festival, încercând să-i separăm pe cei care pur și simplu trec prin parc, fiindcă parcul e o locație atractivă. Cred că anul acesta vom avea mult mai multe persoane, fiindcă festivalul va fi mai mare decât precedentele ediții puse la un loc. Vom avea 30 de trupe, plus un concurs de jazz, în care ne așteptăm la 20 de trupe participante. Deci, deja ajungem la 50 de formații. Vom avea mai multe scene în parc. E o chestiune de evoluție și anul acesta avem luxul de a testa diferite noi activități, diferite mecanisme în festival, și să vedem pe termen lung ce merită păstrat și ce nu.
Alin Vaida pune multă pasiune în ceea ce face. Poate de aceea îşi petrece timpul liber urmărind alte festivaluri, care uneori îi sunt sursă de inspiraţie, fiindcă doreşte să organizeze evenimente care să depăşească 30-40 de ediţii şi să reprezinte ceva pentru comunitate.
Pentru noi asta e mult mai important. Nu facem evenimente urmărind profitabilitatea lor atât de mare, căt ne-ar placea ca ele să însemne ceva pentru oraș și să facă schimbări în oraș.
Liliana Popa
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.