TIFF-ul ca un drog
Începe numărătoare inversă până la debutul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Articol editat de , 18 mai 2015, 15:48
TIFF 2015 începe în 29 mai şi se anunţă o ediţie complexă, cu peste 220 de filme şi cu numeroase evenimente conexe, chiar dacă spiritul său ramâne greu de definit. În orice caz, vom vedea la TIFF-ul din acest an mai multe comedii, ca răspuns la obiecţiile că festivalul proiectează o lume prea întunecată.
“TIFF-ul are un spirit al lui. Toată lumea îl recunoaşte, dar nimeni nu ştie să spună care este. TIFF-ul sunt oamenii şi filmele de la TIFF. Comediile din acest an de la TIFF sunt comedii la care mai şi plângi, sunt comedii la care te şi înfiori. Întotdeauna e o combinaţie…Nu sunt comedii decerebrate, nu sunt comedii groase, nu sunt comedii pentru un public cu doi neuroni. Sunt comedii inteligente.” (directorul artistic al TIFF-ului, Mihai Chirilov)
Două secţiuni noi apar la această ediţie a TIFF-ului: După 25 de ani, marcând împlinirea a 25 de ani de la căderea comunismului cu cinci filme de ficţiune produse în China, Rusia, Fraţa şi Germania, şi Cuvintele sunt de prisos, cu filme mizând pe forţa tăcerii şi a imaginii.
Ediţia din acest an ţine cont şi de faptul că oraşul gazdă e Capitală Europeană a Tineretului şi propune TIFF Campus – un weekend de evenimente şi proiecţii în aer liber în Campusul Haşdeu.
“E o mare curiozitate legată de TIFF ca eveniment, energie, spirit, tot ce înseamnă festivalul. Foarte mulţi vin la TIFF din curiozitate, poate nefiind cinefili, dar TIFF-ul le imprimă, aşa, ca un drog, le dă o stare specială şi devin mult mai interesaţi de filme decât erau înainte. Nu cred că există o preferinţă anume pentru un gen sau altul, tinerii şi liceenii gustă starea specială şi sărbătoarea pe care o aduce TIFF-ul în oraş.”(Tudor Giurgiu, directorul TIFF-ului)
Invitatul special al festivalului în acest an e actriţa Nastassja Kinski, care va primi Premiul Special TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.
Regizorul Mircea Daneliuc va veni la TIFF pentru prima dată, la retrospectiva care va aduce în faţa publicului 12 dintre filmele sale. Peste 850 de alţi invitaţi români şi străini vor ajunge la Cluj în timpul festivalului.
Zilele Filmului Românesc, filme din Norvegia şi Argentina la secţiunile Focus, celelalte secţiuni cu care TIFF-ul ne-a obişnuit, începând cu Competiţia se află, toate, pe agenda încărcată a festivalului, la Cluj între 29 mai şi 6 iunie.
Preţul biletelor va fi acelaşi: 10 lei preţ întreg, 8 lei pentru studenţi şi pensionari, 12 lei pentru biletele cumpărate în ziua proiecţiei.
Ioana Bindea