Ascultă Radio România Cluj Live

Sunteţi mulţumiţi de serviciile oferite de medicul de familie?

Marţi este ziua internaţională a medicului de familie.

Sunteţi mulţumiţi de serviciile oferite de medicul de familie?

Articol editat de Andreea Leonid, 19 mai 2015, 07:05 / actualizat: 19 mai 2015, 18:01

În România, există aproximativ 11.000 de medici de familie, dar numărul acestora este în scădere în condiţiile în care sunt specialişti care pleacă să muncească în străinătate.

În ceea ce priveşte percepţia serviciilor medicale, 75% dintre români spun că au încredere în medicul lor de familie: doar bulgarii si letonii au mai puţină încredere în medicii lor. Dar 40% dintre români sunt nemulţumiţi de explicaţiile primite de la medicul lor de familie.

Legislaţia în vigoare prevede că un medic de familie nu poate avea pe listele sale mai puţin de 1.000 de persoane înscrise, normele recomandând în medie 2.200 de pacienţi. Pe de altă parte, reprezentantii medicilor de familie din Romania sustin ca numărul care asigura „o calitate optimă a serviciilor medicale” este de 1800 de pacienti pe lista unui medic de familie. Dar în Romania medicii de familie trimit 65% dintre pacienţii care le intră în cabinet mai departe la medicul specialist. Este cel mai mare procent din Europa. În ţări ca Danemarca, Olanda sau Spania, 90% dintre pacienţii medicilor de familie sunt trataţi fără să mai fie nevoie de o trimitere mai departe, la medicul specialist.

Marţi la Subiectul Zilei vorbim despre calitatea serviciilor oferite de medicul de familie.

 

Redacţia

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Sălaj

Crasna se numără printre comunele sălăjene căutate de medicii de familie tineri, aceștia fiind atrași de facilitățile asigurate de autorități, dar și de spitalul din localitate.

Unitatea medicală a fost modernizată și dispune de noi secții medicale. Așa se face că mai mulți medici tineri din Cluj și Bihor au venit deja în Sălaj și profesează în Crasna.

Medicii au început o adevărată campanie de educare a populației în privința igienei, dar și pentru prevenirea altor afecțiuni.

Medicii consideră că numai prin masuri de proevenire, bolile pot fi evitate, iar costurile din sistemul medical românesc reduse cât mai mult. Totuși, din păcate, aproximativ 5000 de sălăjeni nu au încă medici de familie.

 

Adrian Lungu

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Bistrița Năsăud

Mâna dreaptă a medicilor de familie într-o comunitate extinsă, cum este cazul multora dintre comunele din judeţul Bistriţa-Năsăud este mediatorul sanitar, care face legătura între medicul de familie şi  pacienţi, în special cu pacienţii care neglijează educaţia sanitară.

În judeţul Bistriţa-Năsăud există 146 de medici de familie, o parte dintre ei deservind comunităţile rurale. Acolo unde există şi o populaţie însemnată de etnie rromă, medicul de familie beneficiază de serviciile mediatorilor sanitari:

Avem 9 mediatori sanitari în judeţ şi sunt de un real folos pentru că ei ajută, mobilizează populaţia la vaccinări, învaţă regulile de igienă, de contracepţie, într-un cuvânt ajută foarte mult medicul de familie. Sigur că ar mai trebui şi noi am cerut de curând o situaţie în acest sens de la primăriile din judeţ, pentru că este posibil să mai angajăm mediatori sanitari. (dr Anca Andriţoiu, directorul DSP Bistriţa-Năsăud)

În comuna Petru Rareş din judeţul Bistriţa-Năsăud există peste patru mii de locuitori arondaţi la un singur medic de familie, care deserveşte şi  comuna Ciceu Mihăieşti, unde nu există nici un medic de familie. În aceste condiţii, medicul de familie are mare nevoie de mediatorul sanitar din comună. Acesta spune că rodul acestei colaborări este vizibil în rândul populaţiei de etnie rromă din comuna Petru Rareş.

Doamna doctor îmi scrie toţi nou-născuţii, chiar şi pe cei veniţi din străinătate, după ce îşi fac certificatul de naştere şi îi urmărim. (Cătană Mihaela, mediator sanitar).

Cu toate acestea, există un procent de circa 30 la sută din populaţia de etnie rromă din comună care nu respectă graficele de vaccinări ale copiilor. Dar, consilierea în domeniul planningului familial decurge foarte bine, spune mediatorul sanitar:

Şi femeile de etnie rromă însărcinate apelează acum la medicul de familie din comună, dar să stiţi că în ultimul timp a scăzut numărul lor şi datorită consilierii pe care o facem. Înainte nefiind aici mediator sanitar, nu aveau informaţii despre contracepţie, despre planningul familial. (Cătană Mihaela, mediator sanitar).

Pacienţii spun că ei sunt multumiţi de medicul de familie pe care îl au.

Am venit cu copiii să le facem vaccinurile, căci ne-a anunţat doamna doctor. Avem un medic de familie foarte bun, suntem multumiţi de dânsa. (pacientă)

 

Florin Săsărman

……………………………………………………..

Sibiu

Medicina primară a pierdut din importanţă în ultimii ani.

Medicii de familie nu mai sunt apreciaţi aşa cum erau pe vremuri. Oamenii preferă de multe ori părerea mai multor specialişti în anumite probleme de sănătate, în loc să apeleze la medicul de familie, care deţine întregul istoric al pacientului şi poate stabili cu exactitate un diagnostic.

La noi educaţia în acest sens nu este foarte bine pusă la punct. Nu există o suficient de corectă apreciere a valorii pe care o are medicul de familie, aşa încât pacienţii au tendinţa de a subestima poziţia, competenţa şi valoarea pe care medicul o are în contextul îngrijirilor de sănătate. De multe ori pacientul merge la diverşi specialişti, primeşte diverse scheme terapeutice, foarte corecte dealtfel, dar de multe ori pacientul este pus în situaţia dificilă de a alege. Poate el să aleagă? Nu! Nici nu trebuie să aleagă. Cel care va hotărî întradevăr care este conduita va fi medicul de familie.

E de aşteptat ca în sfârşit populaţia să înţeleagă care este valoarea foarte importantă pe care o are medicul de familie, de la diagnosticul precoce până la urmărirea evoluţiei bolii şi consiliere, nu numai pe medicaţie ci pe mult mai mult decât atât. Doar medicul de familie este în poziţia de a face această consiliere. Probabil că cu timpul vom ajunge la această preţuire de care chiar este nevoie şi pe care chiar o merită medicul de familie pentru toată activitatea sa. Pot să vă spun că este una dintre cele mai grele specialităţi, tocmai datorită acestui necesar de a aborda toate specialităţile medicale, şi de a aborda în mod complex pacientul.

Sigur sunt şi cei care vin pentru un control periodic, odată la un an sau poate la trei ani, în funcţie de particularităţile individului respectiv şi a factorului de risc pe care îl prezintă sau nu. (Loredana Piloff, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie)

Medicul a mai precizat faptul că cel mai des, oamenii merg la doctorul de familie pentru trimiteri şi reţete sau atunci când problema este deja prea gravă, iar medicul de familie este ultima opţiune.

 

Cristina Bălău

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania