Amintiţi-vă poveştile copilăriei
A scrie poveşti în zilele noastre pare să fie un lucru prea puţin interesant, dar în comuna Petru Rareş există un adevarat cult între localnici pentru cel care a fost unul dintre cei mai mari povestitori din literatura română, Ion Pop Reteganul.
Articol editat de cristina.rusu, 20 mai 2015, 09:49
În fiecare an, copiii de aici îi cinstesc personalitatea scriind ei înşişi poveşti sau interpretând scenete care îl au ca personaj central pe Ion Pop Reteganul.
În acest an copiii au pus în scenă o poveste despre viaţa şi familia scriitorului, în care “mama” lui Ionică deplânge plecarea fiului său departe de casă. Apoi, când acesta revine după trecerea prin mai multe şcoli transilvănene, ea primeşte o “rochie ţesută din fire de poveşti”.
Ion Pop Reteganul îmi este foarte drag şi îi citesc scrierile cu mare plăcere. Şi sper să mai fac parte dintr-o asemenea piesă cât mai curând. Când voi fi şi eu mamă, îi voi spune copilului meu poveşti din cărţile lui Ion Pop Reteganul. Şi, m-aş bucura dacă el ar avea talent de povestitor. (Mureşan Raluca Maria, elevă)
Manifestarea de la casa memorială Ion Pop Reteganul a fost organizată de Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc”, care i-a premiat pe câştigătorii concursului “Copiii scriu poveşti” şi care a lansat volumul bibliografic “Ion Pop Reteganul” scris de Laura Goia.
Aceasta este prima apariţie din seria “Bibliographica”, lansată cu această ocazie de Biblioteca Judeţeană.
Probabil că este cea mai completă bibliografie a lui Ion Pop Reteganul. Ea face parte dintr-o serie de bibliografii pe care biblioteca judeţeană le va publica şi, în anii următori va cuprinde bibliografiile cât se poate de complete ale marilor scriitori născuţi în Bistriţa-Năsăud. Şi vorbim despre Veronica Micle, George Coşbuc, Liviu Rebreanu. (Ioan Pintea, directorul instituției)
Casa memorială Ion Pop Reteganul se află în localitatea Reteag, la numărul 24, într-o locaţie situată pe marginea DN 17.
Ea a fost construită în anul 1866 de către părinţii scriitorului şi a fost inaugurată ca muzeu în 22 mai 1955, sub auspiciile filialei Cluj a Academiei Române.
Florin Săsărman
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI