Oameni de poveste: Dana Popa – promotoarea tradiţiei româneşti în Olanda
Dana Popa este o clujeancă stabilită de 25 de ani în Olanda. Cu toate acestea nu şi-a uitat niciodată rădăcinile şi se prezintă peste tot ca fiind româncă. Iar în meseria pe care a ales-o încearcă să ajute şi alți emigranţi, din toate colţurile lumii să se adapteze în Olanda. Pe lângă toate acestea, pune la cale şi proiecte pentru oamenii din România.
Articol editat de dan.izvoreanu, 20 mai 2015, 22:00
Deşi am cunoscut-o pe cărări de munte, am aflat că are o profesie mai puţin întâlnită la noi în ţară: cea de psihoterapeut sistemic transcultural. O meserie formată din 3 cuvinte pe care ni le-a explicat pe rând:
Psihoterapia se ocupă de starea psihică a omului. Mă ocup de familii în general dar şi de persoane individuale cu anumite probleme legate de familie iar transcultural se referă la partea de migraţie. Într-adevăr mă uit la cultura din care vine celălalt.
Cu toate că a plecat de 25 de ani din România, este mândră de originile sale şi de tradiţiile din ţara sa natală . Asta nu a impiedicat-o să se adapteze unei noi culturi.
Având 21 de ani şi fiind plină de energie şi de idealism, într-un an de zile am învăţat limba, dar am studiat-o 8 ore pe zi în fiecare zi iar la un moment dat am predate limba olandeză unui grup de iranieni. Eram într-un câmp de refugiaţi în inima Olandei şi ascultând povestea lor şi recunoscând poveşti din România, am putut să mă regăsesc cumva în povestea lor şi câteva luni am predate limba olandeză, ceea ce m-a ajutat foarte mult.
Integrarea sa a venit treptat şi odată cu trecerea timpului a reuşit să îi cunoască mai bine pe noii săi compatrioţi şi să le înţeleagă obiceiurile şi stilul de viaţă.
Am învăţat foarte mult şi am reuşi să trec peste impedimente emoţionale. Olanda este o ţară inovativă. Din punct de vedere etnic sunt preocupaţi de ultimele noutăţi şi sunt foarte buni exportatori. Eu spun întotdeauna că olandezii ştiu să îţi vândă şi scaunul de sub tine şi tu spui mulţumesc. Deci au capacitatea de a vinde pe care o admir. Ca oameni sunt în general curioşi. Ei au agenda şi dacă vor să te cunoască mai bine se uită în agendă şi fixează o dată anume când să ai o întâlnire unu la unu sau în cadrul familiei.
Acum, după 25 de ani petrecuți în Olanda, Dana Popa consideră că a venit momentul în care experienţele şi cunoştinţele acumulate, poate să le ofere şi ţării în care s-a născut. Iar proiectele nu sunt puţine. Începând din luna iulie va organiza la Cluj o serie de workshopuri cu diferite teme de dezvoltare personală.
Cine sunt, ce mă inspiră şi cum mă raportez la viitor, sunt doar câteva dintre temele pe care vrea să le abordeze:
Am intrat în contact cu câţiva colegi psihologi şi nu numai, care sunt în căutare de proiecte pe partea asta de dezvoltare personală şi nu numai şi am înţeles de la ei că este nevoie de aşa ceva şi în România. Ideea a fost să organizăm nişte workshopuri.
Şi pentru că se mândreşte cu rădăcinile sale, Dana Popa a organizat anul trecut, prin Platforma Românească de Cultură, primul festival românesc de la Haga.
Împreună cu câţiva prieteni am organizat anul trecut prima ediţie a acestui festival iar anul acesta, la finele lunii septembrie, va avea loc a doua ediţie a evenimentului. Sunt foarte entuziasmată de elanul nou care vine, de România nouă şi de ce se întâmplă aici pe plan cultural.
Toate aceste proiecte constituie de fapt o punte profesională dar şi culturală între ţara sa de origine, România şi noua sa casă adoptivă, Olanda.
Dan Izvoreanu
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI