Secretele părului
Multe femei au o relaţie specială cu stilistul lor. Sunt chiar dependente de el. Are darul de a le face să se simtă ca un star, de a le oferi acel masaj inconfundabil şi extrem de relaxant, de a le face complimente aşa cum numai el ştie. Dar pentru asta cere şi bani.
Articol editat de cristina.rusu, 20 mai 2015, 06:00
Nu se poate spune că pentru preţul deseori piperat nu ai beneficia de părul bogat şi strălucitor pe care ţi-l promite şi ţi-l laudă, dar el nu e întotdeauna obiectiv. Are o afacere de susţinut. Şi cu siguranţă nu e nici cel mai avizat: dacă unii stilişti au avut de-a face cu podoaba capilară zeci de ani, alţii abia şi-au luat atestatul. Şi unii, şi alţii folosesc însă o serie de clişee care nu sunt deloc adevărate.
Scurtarea părului nu ajută la creşterea lui
Stilistul tău îşi doreşte să te revadă cât mai curând, nu? Ideea tăierii vârfurilor des cu promisiunea că părul tău va creşte mai repede nu stă deloc în picioare.
Părul nu este un organism viu, e format din celule moarte. Tăierea vârfurilor nu are cum să accelereze procesul de creştere a firului de păr. Nu face decât să…îţi scurteze podoaba capilară. Este adevărat însă că părul tău va părea mai sănătos, mai elastic şi se va descurca mai uşor.
În mod normal, părul sănătos creşte în jur de un centimetru şi jumătate pe lună, aşadar vizitele mai dese la coafor nu vor schimba acest lucru. Schimbările hormonale, legate de anotimp sau de sarcină, sunt singurele care afectează rata de creştere.
Eliminarea firelor albe nu duce la proliferarea lor
Nu există nici o dovadă ştiinţifică pentru mitul potrivit căruia smulgerea unui fir de păr alb cauzează apariţia mai multora. Dacă aveţi doar câteva fire albe, le puteţi elimina fără grijă. Până la urmă nu este nevoie să începeţi să folosiţi vopseaua prea devreme doar din acest motiv. Stilistul însă va pleda în favoarea ei.
Vopsitul acasă poate avea rezultate minunate
Multe persoane îţi vor spune îngrozite să te fereşti de vopsitul părului acasă. Totul e să ştii ce faci şi vei avea rezultate foarte bune. Vopselele comercializate astăzi garantează acest lucru şi este verificat. Conţin ingrediente de calitate, extracte naturale şi substanţe protectoare pentru firul de păr. Procesul preparării lor este simplu, fără o chimie complicată. E obligatoriu să te fereşti de mărcile foarte ieftine, să faci testul de culoare şi, dacă respecţi instrucţiunile de pe cutie cu religiozitate, reuşita este sigură.
În timp, îţi vei găsi combinaţia perfectă de nuanţe şi nu vei da greş. Dacă ai găsit combinaţia potrivită de culoare şi nu oscilezi prea mult cu nuanţele de la o vopsire la alta, acoperirea rădăcinilor este simplă şi există ustensile foarte practice cu care poţi face asta acasă. Singura problemă o pune părul închis la culoare care a fost vopsit blond deschis, de exemplu. Aici s-ar putea să ai nevoie de ajutorul celor de la salon.
Părul nu e influenţat de schimbarea şamponului
Un mit des vehiculat de stilişti este acela că părul „se obişnuieşte” cu un anumit tip de şampon sau balsam şi că acestea trebuie schimbate o dată la 6-8 luni. Nu este deloc adevărat. Dacă un produs funcţionează o dată şi dă rezultate grozave, va funcţiona la fel mereu. Schimbările sunt date de alte procese fiziologice, în special de cele hormonale, aşadar nu e nevoie să încerci ultima gamă de produse din salon pentru a rezolva problemele. S-ar putea ca dieta sau somnul să fie răspunsul.
Produsele de styling nu fac minuni
Vârfurile despicate sunt problema cea des întâlnită, la fel şi produsele care promit să o facă să dispară. De fapt, ele nu pot face nimic în acest sens. Odată despicate, firele de păr nu mai pot fi reparate cu nimic. Singura soluţie este tăierea porţiunii degradate. Poţi face asta şi acasă cu puţină practică şi, bineînţeles, dacă nu ai o coafură foarte complicată. Totul e să nu te încumeţi să tai prea mult. Câţiva milimetri sunt suficienţi.
Părul normal se îngrijeşte la preţuri normale
Produsele din saloane sunt cu siguranţă foarte promovate şi foarte scumpe, iar unele chiar conţin ingrediente de foarte bună calitate. Dar nu toată lumea are nevoie de ele. Dacă dieta ta este una sănătoasă, aportul de vitamine şi de nutrienţi vor face ca părul să ţi se menţină sănătos, deci de ce ai încerca un produs minune? Nu ai nevoie de el.
Singurele situaţii în care ele pot interveni cu succes sunt accidentele de culoare, degradarea cu produse chimice. Însă, în general, şampoanele cu ingrediente naturale şi nu foarte scumpe sunt perfecte pentru îngrijire. Iar dacă eşti adepta unor soluţii total organice, ai la îndemână uleiurile naturale şi esenţiale care pot hrăni de minune părul. Cele mai recomandate măşti sunt cele cu ulei de măsline, ulei de migdale dulci, cocos sau avocado.
Singurul răsfăţ pe care stilistul ţi-l poate oferi în plus este ritualul relaxant în care îţi spală, masează şi parfumează părul. Contra unui cost pe măsură, desigur.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI