10 paşi simpli pentru o alimentaţie sănătoasă – de vorbă cu un psiholog
Articol editat de , 21 mai 2015, 06:00 / actualizat: 21 mai 2015, 12:34
În lumea de astăzi, suprasaturată de informaţie, nu mai putem spune că nu ştim ce înseamnă viaţa sănătoasă. Auzim zilnic îndemnuri de genul: „consumaţi zilnic fructe şi legume”, „faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi”, „beţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi”. Şi atunci? Ce ne împiedică să adoptăm un stil de viaţă sănătos? Ce ne împiedică să mâncăm sănătos?
Răspunde psihologul Adela Modoldovan, specializat în tratamentul psihologic al problemelor legate de alimentaţie.
„Ştim, dar nu facem. Nu ne împiedică ceva anume, ci faptul că doar ştim cum să mâncăm sănătos, dar nu punem în practică acest lucru. Ne găsim mereu scuze. Cea mai importanta scuză pe care o auzim e că timpul nu e suficient. Nu avem timp să gătim, să căutam, să cumpărăm ingrediente.
Atunci când vrei să schimbi un comportament, trebuie să dedici resurse de timp acestui lucru. Dedicând resursele de timp practicării comportamentului, rezultatele apar.
E important să vrem să schimbăm ceva în comportamentul nostru alimentar, în primul rând, şi, apoi, să fim conştienţi că nu e suficient să vrem, ci este important să depunem efortul necesar şi să facem din asta un obiectiv care să fie pe lista noastră o bună perioadă de timp.”
Psihlogul Adela Moldovan ne sugerează 10 paşi pentru realizarea acestui obiectiv.
1. Aşează-te cu creionul în mână şi analizează ce anume ar trebui să schimbi în comportamentul tău alimentar. (În această etapă, te poate ajuta un nutriţionist, dar îţi poţi da seama şi singur care sunt excesele pe care le faci, care sunt alimentele nesănătoase pe care le consumi.)
2. Fă o analiză a resurselor de timp de care dispui pentru a găti, pentru a-ţi procura ingredientele sănătoase etc.
3. Începe schimbarea ingredientelor nesănătoase cu cele sănătoase, pe rând.
4. Dacă nu ai idee cum ar trebui să găteşti, documentează-te, citeşte, caută nişte reţete.
5. Acordă-ţi timp să experimentezi în bucătărie. Află cum poţi găsi un gust bun în legume, de pildă (Dacă nu o să îţi placă noul fel de alimentaţie, sunt toate şansele să nu te ţii de el.)
6. Acordă-ţi timp să te obişnuieşti cu un alt gust, în afară de cel foarte dulce, sau foarte sărat (care, de obicei, ne prinde pe toţi într-un fel de „laţ”, din care cu greu mai putem scăpa).
7. Odata ce ştii cam cum vrei să mănânci şi cam cum vrei să găteşti, fă din asta un obiectiv zilnic. Stabileşte-ţi un meniu.
8. În funcţie de meniu, fă-ţi o listă de cumpărături.
9. Cumpără doar ce ai pe listă. Nu te opri la tot ce vezi pe raft sau la ofertele din magazin. Cumperi lucrurile de care ai nevoie pentru organismul tău, astfel încât dieta ta să fie variată şi echilibrată.
10. Fă asta o perioadă destul de lungă de timp. Să zicem, pentru totdeauna!
Ioana Bindea