Ascultă Radio România Cluj Live

Cât de des fac mişcare oamenii?

Sportul practicat regulat face bine la orice vârstă şi ne menţine sănătoşi. O demonstrează toate cercetările medicale.
Spre exemplu, în Norvegia au fost monitorizate 5.700 de persoane în vârstă şi s-a demonstrat că cei care au făcut trei ore de exerciţii fizice pe săptămână au trăit cu aproximativ cinci ani mai mult decât cei sedentari.

Cât de des fac mişcare oamenii?

Articol editat de , 21 mai 2015, 07:10 / actualizat: 21 mai 2015, 16:47

Autorii studiului, condus de Oslo University Hospital şi publicat în revista British Journal of Sports Medicine, au făcut un apel pentru a încuraja oamenii în vârstă să facă mişcare.

Cercetările efectuate au relevat, de asemenea, că atât exerciţiile uşoare, cât şi cele energice, au dus la creşterea speranţei de viaţă. În Marea Britanie, oficiali medicali recomandă 150 de minute de exerciţii moderate pe săptămână pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani

Prin urmare, autorii studiului au făcut un apel pentru a încuraja oamenii în vârstă să facă mişcare.

Cercetările efectuate au relevat, de asemenea, că atât exerciţiile uşoare, cât şi cele mai intense,
au dus la creşterea speranţei de viaţă.

Cu siguranţă cei care practică sportul încă din copilărie, cunosc efectele lui benefice asupra sănătăţii.

Din păcate, tot mai mulţi copii preferă o scutire medicală nejustificată în locul orelor de sport impuse de programa şcolară. Efectul se simte şi se vede: tineri supraponderali care au deseori probleme de sănătate. Ajunşi la maturitate, unii tineri percep sala de sport ca pe un loc în care e bine să fie văzuţi şi e la modă.
Cât de des fac mişcare oamenii, vorbim joi, 21 mai, la Subiectul Zilei.

 

Redacţia

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Bistrița Năsăud

Dorința de a face mișcare trebuie dezvoltată tinerilor încă din anii de școală.

Profesorii spun că doar două ore de educație fizică pe săptămâna sunt prea puține, iar în cazul claselor a opta, unde se face doar o oră de educație fizică săptămânal, este extrem de puțin.

La școala generală numărul 6 din Bistrița o găsim pe profesoara Iulia Bota care încearcă să le învețe pe fetele de clasa a doua să joace handbal, un sport complex care solicită suficientă mișcare încât să le înroșească obrajii fetelor.

Profesoara de educație fizică ne spune că elevilor din clasele primare le place să facă mișcare, tendința care se diminuează la clasele mai mari.

Celor mici, cel puțin, le place mișcarea. Mai problematic este când ajung în clasa a opta, mai ales pentru fete, când dispare această plăcere pentru mișcare, atunci au alte preocupări. Avem puține cazuri de elevi care vin cu scutiri. (Iulia Buta)

În urmă cu trei patru decenii, handbalul era un sport de masă în România, iar aceasta s-a răsfrânt în performanțele echipei naționale.

Unii dintre profesorii de educație fizică nu au uitat acest lucru.

Încercăm chiar de la clasele mici să facem și un joc sportiv, acuma cu reguli simplificate, pe teren redus, de multe ori. Atât fetele, cât și băieții noștri fac handbal. (Iulia Buta)

Educația fizică la școala trebuie să se răsfrângă pozitiv și asupra performanțelor intelectuale ale elevilor, spune profesoara Iulia Bota, care și-ar dori mai multe ore de educație fizică pentru elevi.

Cel mai bine ar fi ca elevii din clasele I – VII să aibă câte trei ore de educație fizică săptămânal, iar cei de clasa a VIII-a două, ne-a declarat profesoara Iulia Bota.

DSCN1128

 

Florin Săsărman
……………………………………………………………………………………..

Satu Mare

Cea mai mare sală de fitness din Satu Mare este frecventată zilnic de aproximativ 100 de persoane. Adolescenţi, tineri sau mai în etate, fiecare are motivele proprii pentru care la un momentat a început să facă mişcare:

Am început să fac sport pentru că vreau slăbesc şi să mă simt mai bine.

Eu umblu la sală pentru că vreau să mă încapă costumele.

Am început acum opt ani şi a fost foarte greu. Acum a devenit dependenţă.

Aproximativ 40% dintre cei care au un abonament la Robi Fitness sunt tineri. Din păcate numărul tinerilor care aleg să facă mişcare într-o sală de sport este încă prea mic, pentru că mulţi dintre ei se acceptă aşa cum sunt, spune antrenorul Robert Pauliner.

Sunt de mai multe feluri cei care vin la sală. Unii pentru sănătate, alţii pentru că vorv csă arate bine în faţa prietenilor, în timp ce mulţi tineri, din păcate, se acceptă aşa cum sunt, iar asta e o problemă. (Robert Pauliner, antrenor fitness)

Pe lângă sportul organizat într-o sală de fitness, sătmărenii sunt încurajaţi să renunţe la sedentarism şi prin intermediul acţiunilor, tot mai frecvente în ultima perioadă, care promovează mişcarea.

 

Stela Tudor

………………………………………………………..

Sibiu

Oamenii sunt conştienţi că pentru a avea o viaţă sănătoasă şi fericită, trebuie să facă mişcare cel puţin o jumătate de oră pe zi.

Mişcarea constantă constituie un pas important în sănătatea fizică şi mintală a oamenilor. Din păcate, tânăra generaţie are tendinţa să uite să mai facă sport sau măcar o plimbare din fiecare seară prin parc. De vină sunt tehnologiile tot mai avansate care ne fac să pierdem din vedere partea cea mai frumoasă a vieţii – o tură în natură cu bicicleta sau o plimbare cu cineva drag. Oamenii spun că în general fac mişcare şi că a devenit un obicei la care nu vor renunţa.

Tot timpul fac mişcare. Merg la plimbări, fac gimnastică, mă deplasez destul de uşor. Mişcarea e sufletul meu.

Fac mişcare destul de des. Mai mult mă plimb, gimnatiscă nu fac.

Fac foarte des. Merg de două ori pe săptămână la sală, chiar dacă am multă treabă. E o activitate foarte plăcută.

Mă plimb foarte mult. De multe ori în interes de muncă, dar fac sport şi din plăcere.

Recomandările vin şi din partea instructorilor de sport care insistă ca mişcarea zilnică să facă parte din ritualul tuturor.

E nevoie să facem cât mai multă mişcare şi cu atât mai mult să mergem pe jos. Pentru tânăra generaţie s-a uitat frumuseţea de a face mişcare. Trebuie să se implice pentru că sportul este benefic sub orice formă.

Să facă mişcare, indiferent dacă e vorba şi doar de o plimbare. Dacă fac o mişcare cât de mică în fiecare zi, acest efort este foarte binevenit.

Specialiştii recomandă o jumătate de oră de mişcare în fiecare zi şi o dietă echilibrată, bogată în proteine, pentru o viaţă sănătoasă. Orice sport creste nivelul de serotonină din corp, hormonul care este responsabil de buna dispoziţie.

Cristina Bălău
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online, AICI

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
Stirea zilei duminică, 12 mai 2024, 10:34

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții

Jurnaliștii de la CNN au întocmit o listă de recomandări pentru iubitorii de drumeții montane din Europa, iar printre celebrele lanțuri...

Munții Apuseni, recomandarea jurnaliștilor CNN, pentru drumeții
CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Stirea zilei miercuri, 8 mai 2024, 08:24

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca

CSM Oradea s-a calificat, marți, 7 mai, în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce a învins-o pe CSO Voluntari, cu scorul de 93-66,...

CSM Oradea o va înfrunta pe campioana U-BT Cluj-Napoca
Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Stirea zilei marți, 7 mai 2024, 09:56

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă, în această seară, marți, 7 mai, de omologul american, Joe Biden.  ...

Klaus Iohannis va fi primit de Joe Biden, la Casa Albă
Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 15:40

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]

UPDATE: ora 15.30 Echipajul mixt format din salvamontişti şi poliţişti de frontieră a ajuns în cursul după-amiezii de luni la cei doi tineri...

Acțiune de salvare a doi tineri ucraineni [UPDATE]
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 12:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania

În a doua zi de Paşti, tradiţiile se îndreaptă către comunitatea din care facem parte. Unele sunt destul de energice: ceea ce nu e un lucru...

Tradiţii în a doua zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei luni, 6 mai 2024, 11:58

Greve în transportul public

Transport public perturbat din cauza grevelor   Protestatarii cer salarii și condiții de muncă mai bune, dar și blocarea planurilor de...

Greve în transportul public
Stirea zilei duminică, 5 mai 2024, 00:00

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania

În ultima vreme din tradiţiile de sărbători păstrăm parcă un singur lucru: mâncarea. Este şi aceasta importantă, dar nu pentru cantitatea...

Tradiții în prima zi de Paşti în Transilvania
Stirea zilei vineri, 3 mai 2024, 10:32

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania

Tradiţia populară e plină de personaje care ne vizitează fie cu recompense, fie cu pedepse. Un astfel de personaj şi-a făcut rondul azi-noapte,...

Tradiţii în Vinerea Mare în Transilvania