Confecţionerii, la mare căutare în Satu Mare
În judeţul Satu Mare, cele mai multe locuri de muncă disponibile se regăsesc constant în domeniul confecţiilor. În prezent, agenţii economici cu activitate în acest domeniu au nevoie de peste 120 de persoane, după cum reise din evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, iniţiatoarea unei întâlniri de lucru cu directorii şcolilor tehnologice şi reprezentanţii firmelor de confecţii. Cu detalii, directorul adjunct Marcel Maruşca:
Articol editat de , 21 mai 2015, 08:00
Am considerat important să organizăm o întâlnire de lucru deoarece există un număr mare de locuri de muncă disponibile în domeniul confecţiilor. Dorim ca oferta educaţională să fie conformă cu cerinţele de pe piaţa muncii. (Marcel Maruşca, AJOFM)
Având ca reper rezultatele chestionarelor completate de elevii claselor a VIII anul trecut în luna decembrie, cu privire la opţiunile pentru învăţământ în anul şcolar 2015-2016, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean sunt optimişti. Purtătoarea de cuvânt Adriana Dîngă:
Avem semnale de la şcolile gimnaziale că foarte mulţi copii sunt interesaţi de învăţământul profesional. În luna decembrie anul trecut, 2.991 de elevi din judeţul Satu Mare au completat un chestionar privind opţiunea de învăţământ după terminarea clasei a VIII-a. Din aceştia, 893 – reprezentând 29% din numărul total al elevilor chestionaţi – au menţionat că doresc să urmeze învăţământul profesional (Adriana Dîngă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare).
Dănuţ Gherman şi Gindele Emeric sunt directorii liceelor tehnologice şi Turţ şi municipiul Carei. Primul militează pentru încurajarea învăţământului profesional, al doilea are deja rezultate foarte bune.
Este mare nevoie ca elevii noştri, după ce termină şcoala profesională să fie angajaţi într-o firmă. (Dănuţ Gherman)
Noi am început în 2012 învăţământul dual. anul trecut, 85% din totalul absolvenţilor au fost angajaţi. (Gindele Emeric)
Trăgând linie şi adunând, s-ar putea spune că lucrurile se îndreaptă în direcţie bună în privinţa învăţământului profesional. Şi totuşi, de ce ocolesc tinerii munca într-o fabrică de confecţii? Un răspuns ne oferă Rodica Batin.
Probabil că îi descurajează statul la bandă timp de 9 ore şi salariile mici. (Rodica Batin, reprezentant firmă confecţii)
La întâlnirea organizată de AJOFM s-au prezentat doar cinci agenţi economici din cei 20 contactaţi, şi reprezentanţii a doar patru licee tehnologice.
Stela Tudor
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: