Creştere moderată a creditării
Guvernatorul BNR le recomandă băncilor să finanţeze economia reală, dând ca exemplu sectorul agricol, pentru care încă există reţinere.
Articol editat de , 22 mai 2015, 19:03
La o conferinţă pe tema perspectivelor sistemului bancar şi ale economiei, Mugur Isărescu a arătat că în România există o tendinţă de creştere moderată a creditării, mai ales în lei, care vor deveni, probabil, moneda dominantă în acordarea împrumuturilor până la sfârşitul acestui an.
În privinţa evoluţiei economice, guvernatorul Băncii Naţionale apreciază creşterea economică din prezent ca robustă şi sustenabilă, cu inflaţia şi deficitul ţinute sub control şi cu un efort important de consolidare fiscală.
Mugur Isărescu subliniază că evoluţia pozitivă va continua dacă nu se vor face greşeli şi a punctat principalele direcţii de acţiune, în viziunea sa.
Creşterea concurenţei şi a eficienţei în sectoare-cheie ale economiei, precum cel al energiei, unde reformele sunt întârziate. Domeniul transporturilor, unde avem probabil cele mai mari întârzieri, identificarea unor soluţii la şomajul ridicat în rândul tinerilor, /…/ soluţiilor uneori nefericite în reforma educaţiei şi acest lucru se face prin mai multe forme şi reforme inclusiv, probabil o nouă reformă în sectorul educaţiei pentru a avea tineri pregătiţi de ceea ce are nevoie economia, dar şi dezvoltarea unei infrastructuri de transport de calitate, a spus Mugur Isărescu.
La conferinţa Să înţelegem viitorul. Perspectivele sistemului bancar şi ale economiei, de la Bucureşti, a participat şi fostul guvernator al Băncii poloneze, Leszek Balcerowicz, unul din principalii autori ai reformelor din Polonia post-comunistă.
El a recomandat României simplificarea impozitării, privatizarea companiilor de stat, care sunt inevitabil supuse influenţei politice şi reforme în domenii-cheie, inclusiv cel al educaţiei.
RRA
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI: