Danemarca, cea mai ospitalieră cu bicicliștii
Danemarca este ţara europeană cea mai primitoare pentru biciclişti, urmată îndeaproape de Olanda, Suedia şi Finlanda, în conformitate cu Barometrul pentru 2015 al Federaţiei Europene a Cicliştilor.
Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2015, 10:00 / actualizat: 22 mai 2015, 12:07
Danemarca era deja în fruntea clasamentului primei ediţii a barometrului din 2013, care a analizat cele 27 de ţări care alcătuiau atunci Uniunea Europeană (UE).
Barometrul pe 2015 include Croaţia, un nou membru al UE. Olanda, la egalitate pe locul 1 în 2013, acum ocupă locul 2. Ca înainte, ele sunt urmate de Suedia, Finlanda, Germania şi Belgia.
Mai multe ţări au urcat brusc în clasament: Slovenia a ajuns pe locul 7, de la 12, Luxemburg, de la 19 la 13, Lituania, de la 20 la 15, Spania, de la 23 la 18.
Potrivit Federaţiei, Luxemburgul şi-a îmbunătăţit poziţia în clasament datorită performanţelor în materie de siguranţă şi în proporţia importantă de activişti pro-ciclism în raport cu populaţia sa. Spania a înregistrat progrese în toate cele cinci criterii luate în considerare de barometru. Dincolo de fruntaşi, un număr de ţări rămân exact sau aproape la acelaşi nivel ca înainte.
Acesta este cazul Ungariei (8), Slovaciei (10), Regatului Unit (10 la egalitate), Franţei (12), Republicii Cehe (14), Poloniei (20).
În general, la fel ca în 2013, ţările din Europa de Sud şi Europa de Est au încă multe posibilităţi de progres, notează Federaţia.
Unele ţări au coborât brusc, cum ar fi Irlanda, care a ajuns pe poziţia 21, de la 14, Portugalia, care a coborât de la locul 23 la 27, iar Grecia, de la 17 la 24, la egalitate cu Malta. România ia locul Maltei, pe ultimul loc al clasamentului.
Clasamentul se bazează pe cinci criterii: procentul populaţiei care circulă, de obicei, în principal cu bicicleta, siguranţa, importanţa ciclo-turismului, piaţa de biciclete noi şi prezenţa activiştilor pro-ciclism.
Olanda promovează ciclismul ca mijloc de transport, Luxemburgul este campion la siguranţă, iar cicloturismul este deosebit de popular în Finlanda.
Slovenii sunt primii la achiziţia de biciclete, iar danezii conduc în domeniul activismului în favoarea ciclismului. Europeană la crearea sa, în 1983, Federaţia europeană a cicliştilor, cu sediul la Bruxelles, reprezintă acum mai multe sute de asociaţii din întreaga lume. Ea face eforturi să mobilizeze instituţiile europene şi internaţionale, astfel încât bicicleta să devină un mijloc de transport în sine.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI