Ascultă Radio România Cluj Live

Leșia de cenușă – o minune uitată

Leșia de cenușă este un remediu natural excelent, care a fost folosit de către strămoșii noștri. Aceasta poate fi utilizată pentru spălarea părului, corpului și tăcâmurilor.

lesia de cenusa
Foto: lesia de cenusa

Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2015, 06:00

Produsul este 100 % ecologic – nu conține conservanți, chimicale, nu este poluant, chiar dimpotrivă este foarte util

– de exemplu, leșia poate fi folosită în grădină pentru udat.

Leșia se pregătește din cenușă de lemn.

Modul de preparare:

Se toarnă o treime de cenușă de lemn într-o căldare emailată. Se adaugă apă până la margine, se elimină particulele mari, ce au ieșit la suprafață. Mai departe, există câteva opțiuni:

– se lasă trei zile ( metoda rece).

– amestecul se fierbe până când devine săpunos și aproape transparent, aproximativ o oră.

Amestecul obținut se lasă să se aşeze, iar apoi „apa” se scurge cu grijă, astfel încât să nu se ridice cenușa – aceasta este soluția!

Neapărat trebuie să fie diluată cu apă 1 la 10, sau chiar mai mult. În caz contrar, vă poate vătăma pielea și deteriora îmbrăcămintea.

Leșia este utilă și pentru ingestie în diverse boli, cum ar fi balonarea, crampele stomacale, aciditate crescută a sucului gastric și mai ales, în cazul de otrăvire cu fructe și toxine bacteriene, promovează eliminarea accelerată a izotopilor radioactivi din organism.

Poate fi folosită, de asemenea, pentru a înălbi lenjeria.

Săpunul de cenușă este folosit cu succes pentru spălarea corpului şi a capului.

Este clar de ce strămoșii noștri, la o vârstă înaintată, nu aveau probleme cu părul și de ce în cronici nu apare nici o menţiune despre mătreață.

 

RADOR

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate