Efecte benefice ale sucurilor de fructe
Cu toții știm că sucurile au efecte benefice. Ce fel de suc să alegem pentru a ne influența sănătatea într-un mod benefic?
Articol editat de cristina.rusu, 24 mai 2015, 06:00
– Sucul de caise este bun pentru ficat și inima și în tratamentul miopiei.
– Sucul de ananas are efect în arderea grăsimilor.
– Sucul de portocale este un lider în ceea ce privește conținutul de vitamină C. Este util la suprasarcini nervoase, nervozitate, stări astenice și hipotensiune arterială. Indispensabil în intoxicații și răceli, el conține multe vitamine din grupa B.
– Sucul de struguri este benefic în anemie, epuizare generală și pierderea puterii. Este foarte util pentru copii.
– Sucul de vişine activează fermenții, astfel încât după un pahar de suc te simți sătul.
– Sucul de rodie crește imunitatea. Este de neînlocuit în tratamentul aterosclerozei, anemiei, hipertensiunii, bolilor tractului biliar. Ajută la răceli și bronșită. Fructele de rodie sunt bogate în vitamine, minerale, fibre, zahăr.
Doar cinci boabe de rodie pot înlocui un măr și o portocală. Sucul are efecte benefice asupra rinichilor și plămânilor, a splinei și a glandei tiroide şi îmbunătăţeşte aspectul pielii.
– Sucul de grapefruit este un remediu bun pentru normalizarea metabolismului și a tensiunii arteriale. Arde excesul de grăsimi. Cu toate acestea, persoanele care iau medicamente pentru hipertensiune arterială, boli de inimă, alergii sau cancer trebuie să fie atenți. Sucul de grapefruit blochează producerea anumitor fermenţi, ceea ce poate duce la o absorbție redusă a unor medicamente și crește absorbția altor medicamente.
– Sucul de pere previne obezitatea și este de neînlocuit în zilele de post.
– Sucul de lămâie ameliorează durerile de cap.
– Suc de morcovi conține vitamina A, cantități semnificative de potasiu (un ajutor bun împotriva bolilor cardiovasculare și renale) și acid folic (util pentru femei, mai ales pentru femei însărcinate).
– Sucul de cătină este bogat în vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), minerale (bor, fier mangan), acizi organici. Acesta conține substanțe care elimină elementele radioactive și metalele grele. Are efect antispastic şi antitumoral. De asemenea, are efect tonic asupra sistemului nervos.
– Sucul de piersici este benefic persoanelor cu boli de inimă. Acesta conține săruri de potasiu, care hrănesc mușchiul inimii și previn atacurile de cord.
– Sucul de prune ajută în constipații și normalizează funcția intestinală.
– Sucul de roşii conține puține calorii, făcut acasă este bogat în vitamina C. Îmbunătățește memoria, mai ales dacă se combină cu sucul de struguri. Conține licopen, care protejează împotriva cancerului, dar cei cărora li se recomandă consum de sare redus trebuie să fie atenți, pentru că sucul de roşii conține mult sodiu.
– Sucul de coacăze negre întărește sistemul imunitar și arde grăsimile.
– Sucul de mere este bogat în fier, conține mult potasiu și bor, elemente care întăresc oasele şi ajută creierul să se concentreze.
Unele sucuri (cum ar fi cel de lămâie, rodie, cătină, măceș, pere, prune, cireșe) nu se pot bea nediluate. Prin urmare, trebuie să fie diluate cu apă.
Sucurile proaspăt stoarse trebuie băute în maxim 10 minute după preparare.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI