Ascultă Radio România Cluj Live

Efectele terapeutice ale leuşteanului

Alura lui impozantă este imposibil să nu fie  remarcată în acestă perioadă  în gră­dină. Cu frunzele  sale lucioase, uşor albătrui  şi aroma inconfundabilă, leuştenul este un excelent remediu pentru prevenirea boli­lor, atunci când este consumat sistematic, putând de­veni, la nevoie, când este dozat corespunzător, şi un remediu eficient într-o multitudine de boli.

leustean
Foto: leustean

Articol editat de Carmen Sas, 25 mai 2015, 15:51

Pe lângă arome, leuşteanul  este extrem de bogat  în clorofilă şi alte principii active, care au o imensă capacitate de a absorbi toxinele din corp. La  început de mai, leuşteanul atinge maximumul de potenţial curativ.

Din punct de vedere ştiinţific, principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului renourinar, asupra sistemului endocrin şi a celui imunitar.

Leuşteanul are puternice efecte de stimulare a secreţiilor care ajută în procesul de digestie, stimulează peristaltismul tubului digestiv, are de asemenea o puternică acţiune antiinflamatoare si antiseptică, fiind recomandat în colecistită , enetrită, precum şi în colita de putrefacţie.

Uleurile volatile si substanţele amare pe care le conţine leuşteanul sunt un excelent stimulent digestiv şi măresc în mod armonios pofta de mâncare. Atunci când sunt consumate în cantităţi mari 5-10 frunze odată efectul frunzelor de leuştean este cel opus diminuând pofta de mâncare.

Răceala, gripa, bronşita pot fi prevenite, spun specialiştii, dacă se consumă frunze de leuştean proaspete, acestea conţin uleiuri volatile cu o acţiune antiinfecţioasă puternică şi polizaharide cu o acţiune de stimulare a sistemului imunitar.

 

Sănătate

 

Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate