Efectele terapeutice ale leuşteanului
Alura lui impozantă este imposibil să nu fie remarcată în acestă perioadă în grădină. Cu frunzele sale lucioase, uşor albătrui şi aroma inconfundabilă, leuştenul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, când este dozat corespunzător, şi un remediu eficient într-o multitudine de boli.
Articol editat de Carmen Sas, 25 mai 2015, 15:51
Pe lângă arome, leuşteanul este extrem de bogat în clorofilă şi alte principii active, care au o imensă capacitate de a absorbi toxinele din corp. La început de mai, leuşteanul atinge maximumul de potenţial curativ.
Din punct de vedere ştiinţific, principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului renourinar, asupra sistemului endocrin şi a celui imunitar.
Leuşteanul are puternice efecte de stimulare a secreţiilor care ajută în procesul de digestie, stimulează peristaltismul tubului digestiv, are de asemenea o puternică acţiune antiinflamatoare si antiseptică, fiind recomandat în colecistită , enetrită, precum şi în colita de putrefacţie.
Uleurile volatile si substanţele amare pe care le conţine leuşteanul sunt un excelent stimulent digestiv şi măresc în mod armonios pofta de mâncare. Atunci când sunt consumate în cantităţi mari 5-10 frunze odată efectul frunzelor de leuştean este cel opus diminuând pofta de mâncare.
Răceala, gripa, bronşita pot fi prevenite, spun specialiştii, dacă se consumă frunze de leuştean proaspete, acestea conţin uleiuri volatile cu o acţiune antiinfecţioasă puternică şi polizaharide cu o acţiune de stimulare a sistemului imunitar.
Sănătate
Nu uitaţi, Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.