Vlad Agachi – dirijorul nonconformist
Vlad Agachi este unul dintre cei mai activi dirijori români ai generaţiei tinere. A studiat pianul de la 5 ani, la 13 ani s-a îndreptat spre trombon, iar de dirijat s-a apucat doar la finalul facultăţii. Apoi s-a perfecţionat la Berlin sub îndrumarea unuia dintre cei mai mari dirjori ai lumii: Daniel Barenboim.
Articol editat de Andreea Leonid, 25 mai 2015, 22:00 / actualizat: 26 mai 2015, 8:57
Vlad îşi aminteşte cu drag de primele lui experienţe muzicale ca spectator.
„Îmi aduc aminte de o experienţă pe care am avut-o înainte să încep pianul şi a fost definitorie. Am ascultat la un recital de pian, la şcoala mică de pe strada Horea, un fragment din “Tablouri dintr-o expoziţie”, care a devenit ulterior piesa mea preferată: “Vechiul castel” cântat la pian în varianta lui Mussorgsky. E unul dintre puţinele concerte pe care le ţin minte ca spectator, e ceva care m-a influenţat. Aşa s-au prins şi părinţii mei că am ureche muzicală. Apoi la 13 ani am ales trombonul pentru că prietenul meu cel mai bun studia acest instrument şi mi-am zis că ne vom juca mai mult timp în pauze. S-a dovedit a fi o alegere interesantă pentru că am cântat în orchestre cu mulţi dirijori mari şi am învăţat de la ei pe viu”. (Vlad Agachi)
Apariţiile dirijorului Vlad Agachi sunt caracterizate de o deschidere specială către public: caracterul sobru al concertelor de muzică clasică este înlocuit de o prezentare inedită şi „hazlie” a partiturilor pe care le dirijează şi un dialog concret cu spectatorii. A dus acest stil peste graniţele României, în Peru, unde a ajuns să dirijeze la invitaţia unui prieten. În America, Vlad a fost impresionat de maniera inedită de organizare a unor concerte de muzică clasică.
„Experienţa aceasta autentică într-o cultură nouă este inegalabilă. Într-o lună a trebuit să învăţ spaniola la un nivel care să îmi permită să ţin repetiţiile şi să vorbesc cu publicul”. (Vlad Agachi)
Proiectul de „suflet” al tânărului dirijor Vlad Agachi este Young Famous Orchestra, una dintre puţinele orchestre simfonice private din România. Concertele prezentate sub acest titlu sunt nonconformiste, îmbină muzica şi alte ştiinţe cum ar fi psihologia, iar publicul este invitat să se manifeste în timpul spectacolelor.
„Prin intermediul Young Famous Orchestra încerc să aduc muzica în ochii publicului într-o manieră digerabilă. Nu mai suntem acum 50 de ani. Trebuie să ne adaptăm”. (Vlad Agachi)
Andreea Leonid