O nouă misiune pentru misterioasa navetă X-37B
Avionul secret spaţial american, fără pilot, a decolat cu succes într-o nouă misiune, la şase luni după revenirea pe Terra.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 mai 2015, 15:00
Potrivit experţilor, X-37B ar putea inaugura o nouă eră pentru spionaj, aceasta fiind cea de-a patra misiune a navetei spaţiale. Potrivit CNN, lansarea a avut loc miercuri, 20 mai, de la baza aeriană Cape Canaveral Air Force Station, din California.
Micul avion măsoară 8,9 metri lungime şi are o anvergură a aripilor de 4,5 metri. El cântăreşte aproximativ 5,5 tone şi este lansat în spaţiu cu o rachetă de tip Atlas V. Din cauza misterului legat de misiunile navetei există diverse teorii: avionul testează de fapt o armă secretă spaţială sau are misiuni de spionaj, apărând chiar teoria că nava a urmărit laboratorul spaţial al Chinei. Singura explicaţie credibilă privind misiunea navei este testarea de tehnologii care ar putea fi folosite în viitoarele misiuni spaţiale.
Acest vehicul a fost conceput pentru a fi un laborator orbital pentru testarea de noi tehnologii şi componente, care apoi pot fi aduse pe Pământ şi examinate. Tehnologiile testate în cadrul programului se referă la sisteme de ghidaj, de navigaţie şi de control, sisteme de protecţie termică, scuturi şi structuri rezistente la temperaturi ridicate sau sisteme de zbor electromagnetice, informează US Air Force.
În octombrie 2014, drona misterioasă a aterizat la baza aeriană Vandenberg, după 22 de luni petrecute pe orbită, cea mai lungă misiune de până acum. Primele două misiuni au durat 225, respectiv 469 de zile. Avionul spaţial robotizat, asemănător unei navete, a fost lansat pentru prima dată pe orbita Pământului în aprilie 2010, misiunea lui fiind una secretă. Ulterior, el a fost lansat din nou în spaţiu în 2011 şi a revenit pe Terra în iunie 2012.
După instalarea pe orbită, funcţionează cu electricitate provenind de la celule solare şi baterii pe bază de ioni de litiu. Avionul spaţial X-37B a fost construit de Boeing, care a început lucrările la acesta în cadrul unui proiect NASA, în 1999, dar care a fost ulterior preluat de US Air Force, care mai are în dotare încă un astfel de avion spaţial.
RADOR
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI