Oameni de poveste: psihologul Daniel David
Clinica Universitară de Psihologie din Cluj e o premieră naţională, aici aplicându-se cele mai avansate cercetări în domeniul psihoterapiei virtuale, online sau cu ajutorul roboţilor. E cartierul general al psihologului Daniel David, o clădire cu aspect futurist care spune multe despre caracterul inovativ, de pionierat a ceea ce se întâmplă înăuntru.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 mai 2015, 22:00
Despre profesor ştiu destule lucruri care să impresioneze pe oricine, fiind cel mai citat psiholog român din literatura de specialitate şi o somitate în domeniul psihologiei comportamental-cognitive din lume. Cu toate acestea, întâlnirea se desfăşoară într-un cadru firesc, apropiat. Ne desparte doar o măsuţă pe care tronează o copie a coifului lui Alexandru cel Mare, macedoneanul care a mers din succes în succes. Şi totuşi, care-i reţeta unui succes, fie el şi la nivel academic? Ne răspunde profesorul Daniel David: „Abilităţi, motivaţie extraordinară, o muncă extraordinară-astea reuşesc să te facă competitiv la nivel internaţional. Secretul reuşitei acestui grup şi acestui institut care s-a impus la nivel internaţional e faptul că nu am cedat la modele din ţară, ci am implementat modelele din străinătate, cu riscul de-a ne face o mulţime de inamici, dar au beneficiat tinerii foarte buni, care duc institutul mai departe. Nu sunt de părere că oamenii trebuie daţi afară, oamenii trebuie ajutaţi să îşi aleagă cariera astfel încât să fie şi ei mulţumiţi, dar şi instituţia care îi susţine.”
Profesorul Daniel David nu crede în cercetarea normată, activitatea aceasta atipică presupunând o dedicare totală:”Cercetarea nu este o profesie pe care o faci între ora nouă şi ora şaptesprezece, adică opt ore pe zi; e o muncă de creaţie-uneori nu ai intuiţii, nu ai idei extraordinare, alteori ai nişte idei şi trebuie să le implementezi atunci şi asta poate să dureze ore în şir, altfel spus n-ai un program fix şi de acea, uneori, în ştiinţă, dacă vrei să fii serios, practic nu ai weekend-uri, nu ai concediu, n-ai sărbători. Or, problema este că în România, mulţi cercetători n-au această mentalitate, ei văd cercetarea ca pe o oricare altă meserie.”
Când îl întreb pe profesorul David care consideră că a fost apogeul carierei sale, mă surprinde vorbind din nou despre echipa pe care o conduce şi care a intrat în elita cercetării europene şi internaţionale:”Atunci când institutul a devenit un vârf recunoscut de European Science Foundation, pentru mine a fost o revanşă pentru multele nedreptăţi pe care le-am suferit, arătând că există şi în România măcar un institut comparabil, care joacă în aceeaşi clasă cu ei. A fost un moment important pentru mine, mai ales că n-a fost doar o realizare personală, a fost un succes al grupului, a fost un institut, nu o publicaţie de-a mea sau un grant pe care l-am obţinut-a fost o muncă de echipă!”
Maniera deschisă şi francă în care îmi vorbeşte profesorul Daniel David contrastează cu profunzimea lucrurilor pe care le spune, sfidând parcă tinereţea interlocutorului. Vrând-nevrând, păstrând proporţiile, gândul mă duce la Alexandru Macedon, care şi-a surprins contemporanii prin maturitatea tinereţii sale, dacă mi-e permisă asocierea de cuvinte.
Închei interviul cu senzaţia că am întâlnit un român deosebit, dintr-un soi pe care românii ar trebui să-l cultive pentru a-şi asigura prestigiul pe termen lung.
Ovidiu Moldovan