Să ne facem timp şi pentru noi!
Articol editat de , 26 mai 2015, 13:47 / actualizat: 27 mai 2015, 10:36
„Să ne facem timp şi pentru noi! Să rămânem oameni!” e mesajul pe care îl adresează un profesor de biologie elevilor şi colegilor, prin intermediul unei expoziţii de pictură pe lemn şi sticlă. Lucrările sale sunt expuse pe unul dintre culoarele Şcolii Gimnaziale „Ioan Bob” din Cluj.
Mica expoziţie pe care profesorul Petru Gorea o oferă colegilor şi elevilor reuneşte picturi de mici dimensiuni, pe lemn şi pe sticlă, sub titlul „Contra…timp?!”. Între ele, secvenţe fulgurante din lumea naturală, din ce în ce mai îndepărtată pentru citadini, pe care profesorul de biologie le împărtăşeşte şi altfel decât de la catedră.
Flori, peisaje, cai, dar şi biserici şi Chrişti se numără între temele abordate – şi mărturisite – de profesor. „Copilăria, viaţa la ţară, căpiţa, cu mirosul ăla de ţară – mi-e dor de el!-, libertatea de a alerga, casa bunicilor…Bunicuţa te aşteaptă în pridvor cu o bucată de pâine, când o are, sau mămăliguţă, şi se bucură când te vede, cu ochii ăia senini …”
Lucrările stau sub semnul contra-timpului, ca formă de reprezentare a lumii contemporane, explică profesorul Petru Gorea. Lumea contemporană, cu stresul ei cotidian, faţă în faţă cu timpul alocat propriei noastre existenţe. „Galopăm în timp, n-avem vreme de noi….Să ne facem timp pentru noi, pentru suflet, pentru liniştea minţii!”.
Să facem şi altceva decât ce ne cere slujba, îndeamnă profesorul de biologie. „Fiecare avem câte un har, câte o poveste ascunsă, pe care, cu un pic de dibăcie şi cu un pic de voinţă, le putem scoate la suprafaţă. Chiar dacă e doar o bucurie de moment.”
O bucurie de moment a fost şi vernisajul micii expoziţii, luni, 25 mai. Petru Gorea spune că, prin ea, a vrut, în primul rând, să creeze un timp de întâlnire.
Între cei care s-au oprit o clipă din rutina zilei s-a aflat şi directorul şcolii, Ioan Bâlc. Ca pentru toţi cei prezenţi, expoziţia a fost prilej de întâlnire, dar şi de reflecţie.
„Între pereţii şcolii, timpul trece foarte repede”, spune directorul. „Sunt acele succesiuni de ore de curs, 50 de minute ore, 10 minute pauză… Nici nu ne dăm seama când trece timpul. Activitatea din şcoală este foarte densă, emoţii la clasă, în pauze, cu copiii…. Dar timpul parcă ne scapă. Nu avem timp să interiorizăm. Or, o astfel de expoziţie ne întoarce, cumva, spre noi înşine”.
Ioana Bindea