Educaţie sanitară în şcoli
Elevii ar putea avea, în anul şcolar următor, o nouă materie- educaţia sanitară.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a propus introducerea unor astfel de ore la toate clasele, despre care spune că ar fi necesare copiilor şi adolescenţilor.
El a precizat că elevii vor putea învăța noțiuni despre sistemul sanitar, cum să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vieţii, precum şi aspecte legate de igienă şi de prevenirea bolilor. Propunerea va fi analizată de conducerea Ministerului Educaţiei.
Despre utilitatea unor ore de educaţie sanitară vorbim miercuri, 27 mai, la Subiectul Zilei.
Articol editat de , 27 mai 2015, 07:00 / actualizat: 27 mai 2015, 15:39
Redacţia
……………………………………………………………………………………………………………………………….
BISTRIȚA
Sindicatele din învăţământ sunt favorabile introducerii orelor de educaţie sanitară în şcoli, dar atrag atenţia că orarul elevilor este şi aşa încărcat, prin urmare cer ministerului degrevarea curriculei şcolare de alte materii, care nu mai sunt necesare elevilor.
Prim-vicepreşedintele UJSLI Bistriţa-Năsăud, Ioan Duicu spune că şi în momentul de faţă educaţiei sanitare i se acordă atenţie în şcoli.
Noi credem că sunt necesare orele de educaţie sanitară în şcoli, mai ales că aceste ore pot iniţia copiii în foarte multe direcţii de educaţie sanitară. Există şi în momentul de faţă ore de educaţie sanitară, dar acestea nu sunt cuprinse în programa şcolară. Majoritatea lor sunt cuprinse în programa de dirigenţie. (Ioan Duicu).
Ioan Duicu spune că sindicatele profesorilor au cerut ministerului degrevarea programei şcolare de materiile care nu sunt necesare elevilor.
La nivel de federaţie sindicală şi minister se discută despre noile programe şcolare, în sensul eliminării unor ore de la unele discipline, care se consideră a fi fie inutile, fie încarcă programa şcolară. Ideea este pentru aerisirea programei şcolare şi eliminarea supraincărcarii elevilor.(Ioan Duicu).
Educaţia sanitară este necesară în şcoli, dar atunci când pui ceva necesar în programă trebuie să scoţi de acolo ceva care s-a dovedit a nu mai fi chiar atât de necesar, spun şi cadrele didactice.
La rândul lor, părinţii sunt încântaţi de posibila introducere a orelor de educaţie sanitară în orarul copiilor lor: Treaba aceasta trebuia făcuta chiar cu ani în urmă. Educaţia sanitară în şcoli ar trebui să cuprindă noţiuni de igienă bucală, de igiena mâinilor, corpului, toate ar trebui să fie în atenţie, având în vedere că avem predispoziţie la o grămadă de boli. (părinte).
Florin Săsărman
………………………………………………………………………………………………………………………….
SIBIU
Ideea ca elevii să beneficieze de educaţie sanitară în şcoli începând din anul viitor şcolar este văzută cu entuziasm atât de părinţi, cât şi de primarii Judeţului Sibiu.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că este nevoie în şcoli de o oră de educaţie sanitară care să fie obligatorie şi să fie predată cel puţin odată la două săptămâni. Ideea se află încă la nivelul de discuţii în Parlament. Primari din Judeţul Sibiu spun că o astfel de oră este esenţială mai ales în mediul rural, acolo unde nici părinţii nu sunt îndeajuns de educaţi în comportamentul preventiv pentru o viaţă sănătoasă.
Nu poate să fie nimic rău într-o asemenea idee. Elevii o înveţe să se ferească de ceea ce învaţă că este negativ. De acasă nu au ce să înveţe. Din punctul nostru de vedere, este o decizie înţeleaptă.
Normal că este un lucru pozitiv. Ar fi ceva extraordinar, mai ales pentru copiii de la ţară care au accesul limitat la medic, comparativ cu cei de la oraş. Sunt o categorie de copii ai căror părinţi nu sunt educaţi în această privinţă.
Părinţii spun că o astfel de oră ar fi benefică pentru cei mici şi că ar învăţa astfel să aibă un comportament adecvat şi să se îngrijească în mod corespunzător.
Este foarte bine dacă beneficiază de astfel de ore, pentru că învaţă şi ei de toate. Învaţă şi să se protejeze.
Copiii meritau aşa ceva şi chiar au nevoie.
Sunt nişte ore foarte bune. Depinde şi ce îi învaţă pe elevi, dacă îi învaţă şi câteva noţiuni de acordare a primului ajutor, în diferite situaţii, este cât se poate de bine.
Cursurile sanitare ar urma să includă noţiuni despre alimentaţia sănătoasă, acordarea primului ajutor, precum şi reguli de igienă şi consultul medical.
Cristian Florea
………………………………………………………………………………………………………………………..