Află la ce e bună ciuboţica cucului
Ciuboţica-cucului este o plantă ce poate fi găsită în această perioadă prin păşuni, fâneţe, în zonele de deal şi de munte.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 mai 2015, 06:00
Florile ei răspândesc un parfum subtil. De la aceasta plantă pot fi folosite rădăcinile, florile si frunzele.
Florile şi frunzele sunt bogate în vitamina C şi beta-caroten, potasiu, calciu, sodiu şi salicilaţi, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Au proprietăţi antioxidante şi scad nivelul colesterolului. De asemenea, planta conţine saponoizi cu efecte expectorante este un diuretic natural şi sedativ, cu efect antispastic, sudorific, calmant, cicatrizant, hemostatic, fluidificator al secreţiilor bronhice, emolient. Ciuboţica-cucului poate fi administrată sub formă de infuzie (în cazul florilor), decoct (în cazul rădăcinii) sau praf (frunze).
Rădăcinile plantei au proprietăţi expectorante, fluidifiante ale secreţiilor bronhice ,fapt pentru care se folosesc sub formă de decoct în infecţiile respiratorii.
Frunzele de ciuboţica cucului sunt bogate în betacaroten, vitamina C, săruri minerale. Acestea au un gust acrişor şi se pot folosi cu succes în bucătărie la prepararea de salate, ciorbe şi supe.
Florile de ciuboţica cucului puse seara înainte de a adormi în cameră ne fac să avem un somn liniştit şi profund.
Ciuboţica-cucului se foloseşte atât intern cât şi extern, sub formă de cataplasme calde ce se aplică pe locurile dureroase, având acţiune calmantă, cicatrizantă şi hemostatică. De asemenea, aceasta plantă este utilă în bronşită, pneumonie, afecţiuni renale şi disfuncţii gastrointestinale.
Specialiştii ne avertizează că această plantă nu este recomandată celor alergici la aspirină.
Sănătate
Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI