Ascultă Radio România Cluj Live

Află la ce e bună ciuboţica cucului

Ciuboţica-cucului este o plantă ce poate fi găsită în această perioadă prin păşuni, fâneţe, în zonele de deal şi de munte.

ciubotica cucului
Foto: ciubotica cucului

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 mai 2015, 06:00

Florile ei răspândesc un parfum subtil. De la aceasta plantă pot fi folosite rădăcinile, florile si frunzele.

Florile şi frunzele sunt bogate în vitamina C şi beta-caroten, potasiu, calciu, sodiu şi salicilaţi, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Au proprietăţi antioxidante şi scad nivelul colesterolului. De asemenea, planta conţine saponoizi cu efecte expectorante este un diuretic natural şi sedativ, cu efect antispastic, sudorific, calmant, cicatrizant, hemostatic, fluidificator al secreţiilor bronhice, emolient. Ciuboţica-cucului poate fi administrată sub formă de infuzie (în cazul florilor), decoct (în cazul rădăcinii) sau praf (frunze).

Rădăcinile plantei au proprietăţi expectorante, fluidifiante ale secreţiilor bronhice ,fapt pentru care se folosesc sub formă de decoct în infecţiile respiratorii.

Frunzele de ciuboţica cucului sunt bogate în betacaroten, vitamina C, săruri minerale. Acestea au un gust acrişor şi se pot folosi cu succes în bucătărie la prepararea de salate, ciorbe şi supe.

Florile de ciuboţica cucului puse seara înainte de a adormi în cameră ne fac să avem un somn liniştit şi profund.

Ciuboţica-cucului se foloseşte atât intern cât şi extern, sub formă de cataplasme calde ce se aplică pe locurile dureroase, având acţiune calmantă, cicatrizantă şi hemostatică. De asemenea, aceasta plantă este utilă în bronşită, pneumonie, afecţiuni renale şi disfuncţii gastrointestinale.

Specialiştii ne avertizează că această plantă nu este recomandată celor alergici la aspirină.

 

Sănătate

 

Nu uitaţi, Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate