Investiţiile străine din Transilvania şi locurile de muncă
România urcă pentru prima dată în top 15 cele mai atractive ţări din Europa în ceea ce priveşte numărul proiectelor cu investiţii străine atrase în 2014.
Articol editat de , 28 mai 2015, 07:10 / actualizat: 28 mai 2015, 16:30
Informaţia este cuprinsă într-un studiu care are la bază opiniile a 808 executivi de top.
De asemenea, ţara noastră a devenit a şasea ţară din Europa după numărul de job-uri create de investiţiile străine, cu aproape 11 mii noi locuri de muncă anul trecut, devansând Spania, Turcia şi Slovacia.
Practic, numărul locurilor de muncă generate de investiţiile străine a fost aproape similar cu cel din Germania, înregistrând o creştere de 77%, comparativ cu situaţia din 2013.
Anul trecut, în Europa au fost investite 305 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 36% de la an la an, iar Marea Britanie, Germania şi Franţa au rămas destinaţiile europene preferate pentru investiţiile străine directe, în timp ce Turcia a intrat în Top 10.
Care este ponderea investiţiilor străine din Transilvania şi câte posturi pun la dispoziţia locuitorilor, discutăm astăzi la Subiectul Zilei.
Redacţia
………………………………………………………………………………………………………………………………………
Satu Mare
Cel mai important investitor străin este Draxlmaier.
Fabrica din Satu Mare a fost înfiinţată în anul 1999, la trei ani după ce concernul german şi-a început activitatea în România.
Pentru dezvoltare şi extindere, în fabrica din Satu Mare au fost investiţi până acum peste 30 de milioane de euro, iar anul trecut au fost angajate încă 500 de persoane, în prezent numărul angajaţilor depăşind 1.500 de persoane.
Fabrica din Satu Mare furnizează sisteme de cablaje moderne şi componente electrice şi electronice celor mai importanţi producători de automobile din lume.
Stela Tudor
……………………………………………………………………………………………..
SIBIU
Investiţiile străine în Municipiul Sibiu s-au dezvoltat simţitor începând din anul 2003, atunci când pe drumul european 68 şi în apropiere de Aeroportul Internaţional Sibiu a fost ridicată prima fabrică.
Locul de amplasare al fabricii a favorizat apariţia altor investitori, în marea majoritate din străinătate care au ridicat şi alte clădiri care se întind pe o suprafaţă actuală de 115 hectare. Astfel, numărul total al salariaţilor din Zona Industrială Vest era la sfârşitul anului 2014, de 13.290, reprezentând un procent de 15% din totalul angajaţilor Judeţului Sibiu, pe aria industrială.
Municipiul Sibiu are 5783 de entităţi economice, reprezentând 58% din numărul de agenţi economici ai Judeţului Sibiu. La numărul de salariaţi situaţia este mai bună, cu 85.801 angajaţi, reprezentând 61% din numărul de angajaţi din Sibiu. În Zona Industrială Vest sunt 34 de entităţi economice la un număr de 13.290 de angajaţi. Altfel spus, 0,6% din numărul total de agenţi economici sunt în Zona Industrială Vest, ceea ce denotă faptul că în această zonă sunt agenţi economici cu mult mai mulţi angajaţi decât în alte zone. (Francisc Torok, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu)
Zona Industrială Vest are la momentul actual alte două loturi disponibile pentru ridicarea de clădiri, fiecare de câte 9000 de metri pătraţi.
Cristian Florea
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI