Cât costă să termini clasa a XII-a?
Vineri, 29 mai, se încheie cursurile pentru elevii claselor a XII-a. În spatele emoţiilor, felicitărilor şi festivităţii de absolvire stau pregătirile pentru banchet, cheful de acasă, dar şi multe alte detalii, pe care părinţii le suportă din buzunarul propriu.
Formalităţile de final de an implică multe cheltuieli. Lista este lungă. În fruntea ei stau albumele foto, banchetul al cărui preţ diferă în funcţie de localul ales, costumele sau rochiile, pantofii, coaforul, cadouri şi flori pentru profesori.
Pe lângă toate acestea, părinţii trebuie să scoată bani din buzunar şi pentru meditaţii, iar în unele cazuri şi pentru ultima excursie cu colegii, departe de casă
La Subiectul Zilei aflaţi vineri, 29 mai, cât costă să termini clasa a XII-a.
Articol editat de Camelia Velțan, 29 mai 2015, 07:00 / actualizat: 29 mai 2015, 17:38
Redacţia
…………………………………………………………………………………………………………..
BISTRIȚA
La Bistriţa, costul mediu al unui banchet pentru un absolvent de liceu este de 100 de lei. În această sumă sunt cuprinse masa, băuturile şi muzica. Şefa de restaurant de la Coroana de Aur, Camelia Avram ne-a declarat că tinerii pun mare preţ pe muzică şi …bautură:
Ne cer sa fie ceva mâncare, dar mai mult pun accentul pe muzică şi pe băutură. Beau orice le dăm: bere, vin, spirtoase, fetele vor martini, băieţii coniac, whiskey. Dar foarte mulţi preferă Jagermeister-ul sau vodka, foarte multă vodkă. În funcţie de ce se cere, meniul costă în jur de 90 – 100 de lei. Pentru cei care doresc ceva în plus, restaurantul şi barul sunt deschise şi pot să îşi comande. Unii rezistă bine la băutură, probabil cei care au antrenament, alţii mai puţin. Mai ales dacă nu ştiu cum să combine băuturile. (Camelia Avram, şefa de restaurant).
Nu de puţine ori, după încheierea banchetului, o parte dintre tineri îşi continuă petrecerea în discotecile din oraş.
Florin Săsărman
……………………………………………………………………………………………….
Sibiu
Un pas important şi multaşteptat de tinerii care se pregătesc de facultate este banchetul de clasa a 12-a. Dacă pe vremuri banchetul era doar un motiv de distracţie, în zilele noastre înseamnă mulţi bani cheltuiţi pe rochii cu volane şi mâncăruri sofisticate.
Banchetul este unul din cele mai importante evenimente din viaţa unui tânăr. De-a lungul anilor tradiţia ca elevii claselor a 12-a să se reunească la o ultimă petrecere a rămas, însă modul de manifestare al unui astfel de eveniment diferă de la o generaţie la alta. Dacă acum câteva decenii banchetul consta într-o petrecere între tineri cu suc şi mâncare aduse de acasă, în zilele noastre banchetul este un adevărat bal. Vârstnicii îşi amintesc cu drag de vremea tinereţei şi de petrecerea de sfârşit de liceu.
Îmi amintesc cu plăcere de banchetul meu. Diferenţa este că noi atunci nu mergeam la restaurant, ne pregăteam mâncarea acasă şi rochiile nu erau aşa elegante. Acum e o mare diferenţă la ţinute. Cine nu merge la un banchet greşeşte enorm. Eu ţin să menţionez faptul că această schimbare între generaţii, pe care toată lumea o condamnă, este de fapt binevenită.
Făceam banchetul într-o sală de sport cu un suc şi sandvişuri. Eram mult mai organizaţi atunci şi totul era mult mai simplu.
Ce era atunci şi e şi acum e muzica. Aveam muzică disco şi aduceam mâncare de acasă, dar sincer vă spun că nu mergeam pentru mâncare. Mergeam să dansăm şi să ne simţim bine.
Tinerii spun că principalul motiv pentru care aşteaptă banchetul este distracţia de sfârşit de an şi că sunt dispuşi să aloce chiar şi peste 600 de lei pentru ca totul să fie perfect.
Aştept banchetul mai mult pentru distracţie, decât pentru mâncare. M-aş îmbrăca într-un sacou, cu cămaşă albastră. Sunt dispus să dau 300-400 de lei pentru constum şi 200-300 de lei pentru banchet.
Pentru mine ţinuta perfectă este o rochiţă nu foarte simplă dar nici exagerată, pantofi cu toc potrivit pentru că o să mă doară picioarele şi o să îmi cumpăr şi balerini. Pentru machiaj şi păr o să mă bazez pe sora mea. Aş da în jur de 500-600 de lei în total, în funcţie de cât va costa rochia.
Tot ce contează e să mă simt bine cu colegii de clasă. O să dau vreo 500-600 de lei în total, cu costum şi tot ce mai este nevoie.
După multaşteptatul banchet în care tinerii uită de tot ceea ce înseamnă şcoală pentru o zi, urmează cel mai important pas din punct de vedere academic – examenul maturităţii.
Cristina Bălău
………………………………………………………………………………….