Producătorii sătmăreni, afectaţi de furtună
Furtuna fără precedent de la începutul acestei săptămâni, a afectat iremediabil culturile a numeroşi producători din judeţul Satu Mare.
Articol editat de , 29 mai 2015, 14:18
Cei mai afectaţi sunt producătorii de căpşuni, după ce grindina cât pumnul a distrus în unele părţi ale judeţului, sute de hectare cu căpşuni ce n-au mai apucat să fie culese.
Pe Monika Toth, producătoare din satul Porumbeşti am întâlnit-o la piaţă, în timp ce, cu lacrimi în ochi, intenţiona să cumpere răsaduri pe care să le aşeze în locul culturilor distruse. La fel de necăjiţi sunt şi alţi producători.
Nu mai avem nimic, nici vie, nici legume! Cu căpşuni aveam doar 15 ari, dar am muncit cu toată familia cu mare drag. Acum nu mai avem nimic. (Monica Toth, producătoate Porumbeşti)
Aproximativ 70% din cultura de căpşuni a fost distrusă. Până acum am apucat să recoltăm de două ori, dar de-acum înainte nu ştiu dacă o să mai recoltăm. (producătoare Bercu Nou)
Pagubele înregistrate vor determina în scurt timp creşterea preţurilor la principalele produse autohtone. Producătorii spun că sunt motivaţi să recurgă la această măsură.
Deja am crescut preţurile. Până acum, cireşele le-am dat cu 15 lei, acum le dăm cu 18-20 de lei, iar preţul căpşunilor l-am ridicat de la 3 lei la 5 lei. (producătoare Satu Mare)
O să cresc preţul la căpşuni, n-am încotro. Tare multă pagubă am avut. (producătoare Halmeu)
Cumpărătorii sunt conştienţi că este de aşteptat ca preţurile să crească.
Probabil că acuma, după grindina care a căzut, vor creşte preţurile. (cumpărător)
Nu cred că vor creşte, pentru că mulţi producători vor putea să recolteze în continuare. (cumpărător)
Potrivit Prefecturii, după furtuna puternică din 25 mai, în judeţul Satu Mare au fost afectate peste 7.000 de hectare de teren cu diverse culturi.
Stela Tudor
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI