Clusterele – modele inedite de business
Clusterele – modele inedite de business sau cum să progresezi cooperând cu competiţia
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 iunie 2015, 18:00 / actualizat: 5 iunie 2015, 9:38
La Cluj-Napoca are loc, în perioada 4-5 iunie 2015, Conferinţa Naţională Clusterele – modele inedite de business.
Printre invitaţii evenimentului se află şi comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu. Organizatorii conferinţei sunt AgroTransilvania Cluster, Cluster Mobilier Transilvan, iTechSylvania Cluster și Cluj IT, în colaborare cu Asociaţia Clusterelor din România “CLUSTERO”.
Indiferent de forma de organizare a companiei și de nivelul acesteia de dezvoltare (micro întreprindere, start-up, IMM, companie mare etc) un manager își pune permanent întrebarea: ce pot face pentru a crește performanțele companiei pe care o conduc?
Unul dintre posibilele răspunsuri este organizarea sau afilierea la un cluster pe domeniul propriu de activitate.
Indiferent care le este mărimea, companiile tind să devină mai eficiente atunci când concurează unele cu altele şi mai creative atunci când cooperează între ele, susțin fondatorii unor astfel de formațuni economice.
Cel mai vechi cluster din Transilvania este Cluster Mobilier Transilvania. Managerul, Ciprian Morcan vorbește despre importanța aparteneței la acest cluster.
Organizatorul principal al Conferinţei Naționale a Clusterelor, este AgroTransilvania Cluster, unul dintre cele mai active clustere de pe piaţa din Transilvania, care numără, în acest moment, 46 de membri, de la producători, la procesatori, prestatori de servicii în domeniul alimentar sau agro, dar şi instiuţii precum universităţile.
Datorită acestui cluster, producătorii și procesatorii din județul Cluj au parte de standuri pentru desfacerea produselor, în două dintre mall-urile clujene spune Felix Arion, managerul formațiunii.
Apartenența la un astfel de cluster, cel puțin în doemniul IT îți asigură și tarife preferențiale pentru stagii de formare profesională susține Bianca Muntean, reprezentant al clusterului de IT iTechSylvania Cluster.
Domeniile de interes: agroindustrial, mobilier, IT şi lifestyle
Evenimentul de la Cluj-Napoca, din 4-5 iunie este, de fapt, cea de-a patra conferinţă naţională a clusterelor organizată până acum în România.
Anul acesta, a venit rândul Clujului să coaguleze toţi jucătorii din domeniile în care oamenii de afaceri sau producătorii au înţeles rolul şi beneficiile organizaţiilor de tip cluster.
Conferinţa are loc în incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, dar şi la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.
Conferinţa aduce împreună decidenți în politica clusterelor, autorități publice, instituții financiare, asociații de sprijin și organizații de management a clusterelor din Europa cu universități, institute de cercetare, societăți comerciale și membrii clusterelor pentru a asigura un caracter înalt calitativ, dar și pragmatic al evenimentului.
În cadrul evenimentului se vor atinge subiecte, pe de o parte, de interes general, iar pe de altă parte, secțiuni dedicate domeniilor agroindustrial, mobilier, IT şi lifestyle.
Un alt punct de interes îl vor constitui subiectele destinate finanţării clusterelor, în timp ce sesiunile de brokeraj (C2C, C2B si B2B) programate vor reprezenta o componentă interactivă în programul evenimentului.
Mai multe informații despre acestă conferință găsiți AICI
Alina Nechita